16 apr 2019

Högsta hönset är osynligt

Rektorer måste bli bättre på att utveckla undervisningen i skolan, visar en granskning som Skolinspektionen har gjort.

Myndigheten pekar på flera brister i rektorernas ledarskap. Bland annat diskuterar de sällan undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt.

Rektorerna har en viktig roll när det gäller att förbättra undervisningen, enligt Christina Lindh, utredare på Skolinspektionen.

Rektorer undviker ofta att lägga sig i undervisningen, eftersom det traditionellt är lärarnas område, enligt Christina Lindh.

– Det är mycket som sitter i väggarna i skolan. Där finns ett osynligt kontrakt om att rektorer inte ska gå in och styra undervisningen.

Men det mönstret måste förändras, anser hon. Rektorer måste börja föra samtal med lärarna om vad som händer i klassrummet.

I dag saknar de ofta en klar bild av vilka brister som finns och kan därmed inte heller förbättra kvaliteten på undervisningen.

Det är viktigt att rektorerna har ett helhetsperspektiv, säger Christina Lindh:

– De måste ta ansvar för helheten och att verksamheten utvecklas. De är ju de enda som har ett utifrånperspektiv, som inte står i undervisningen varje dag.

Skolinspektionens specialgranskning omfattar endast 30 skolor, men enligt myndigheten pekar så gott som alla granskningar som har gjorts på enskilda skolor på samma brister.

De allra flesta av de granskade rektorerna har genomgått en rektorsutbildning. Men eftersom utbildningen – som nu är obligatorisk – är så grundläggande åtgärdar den inte bristerna, enligt Christina Lindh.

Hon anser att det kan behövas ytterligare vidareutbildning för rektorerna för att komma tillrätta med problemen.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av tekniken i olika fordon, vill lära dig mer om konstruktion och service eller tycker att yrkeschaufför verkar ett skoj jobb, är fordons- och transportprogrammet helt klart din grej. Många skolor erbjuder dessutom körkort när du läser fordons- och transportprogrammet, vilket kan vara bra att veta. Fem inriktningar finns att välja bland: TransportChaufförer, se hit!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Din praktikplats utan egentliga mål

Regeringen står i begrepp att fullt ut lansera lärlingssystemet. Men nästan hälften av dagens lärlingsplatser gapar tomma. Det nya lärlingssystemet, som sjösätts nästa år, ska ha 30 000 platser när det är fullt utbyggt. Men svenska gymnasier kan sedan 2008 ha lärlingsutbildning på prov. Och av de totalt 11 000 platserna står 5 000 tomma, skriver Sydsvenskan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Unga företagare – redan i skolan

Ung Företagsamhet, UF, jobbar för att öka företagsamhet i den svenska skolan. I två dagar anordnar man mässan Våga Vara Egen för unga entreprenörer på Stockholmsmässan i Älvsjö. – Vi arbetar för att alla gymnasieelever ska få möjlighet att starta företag. Förutsättningarna är såklart olika beroende på vilken utbildning de läser, säger John Cederqvist som är projektledare för UF Stockholmsregionen. ...
Läs mer