07 okt 2021

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär.

De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna. På Skolstaden i Helsingborg finns det populära samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profil SOS.

Fokus är ledarskap och genom att tillbringa hela veckor i fält, agera figuranter i polisövningar, göra studiebesök och få föreläsningar från polis, kustbevakning, tull och försvar får eleverna både teoretiska och praktiska kunskaper i hur man leder en grupp mot uppsatta mål. Dessutom får de en bra insyn i vad uniformsyrken innebär.

– Jag har alltid velat bli polis och tycker att uniformsyrken är intressant. Sen tycker jag om skogen, och tycker att det känns bra att inte sitta i skolan hela tiden, säger Erika Leo, 17 som tidigt visste att hon ville gå just det här programmet.

Benjamin Carsten, 18 läser också programmet och tycker framförallt att gemenskapen bland klasskompisarna är bra.

– När man ligger ute i fält och ska samarbeta hela tiden lär man känna varandra väldigt bra. Vi bor i tält och umgås 24 timmar om dygnet, säger han.

Magnus Hellborg är samordnare av programmet. Han tycker att det passar en elev som gillar psykiska och fysiska utmaningar.

–Det är viktigt att man har en friluftsgen i sig eftersom vi är ute mycket i skogen. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här är ett pluggprogram, det är ett vanligt samhällsvetenskapsprogram i grunden, säger han.

Liknande program

För den som bor i storstäderna finns Bernadottegymnasiet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De erbjuder också Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap och profil mot uniformsyrken.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rektorer anlitar byggelever privat

Flera rektorer och lärare i Karlskrona har anlitat elever på de praktiska programmen för att bygga privat. På landets yrkespraktiska utbildningar bygger elever hus och bakar kakor för fulla muggar. Det är ett hot mot konkurrensen med privata företag, menar kritiker. Men exakt var gränsen går är inte reglerat i lag. Tidigare i november krävde en konditor i Växjö att en av gymnasieskolornas kondit ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet. Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska. Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen. Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer