07 okt 2021

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär.

De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna. På Skolstaden i Helsingborg finns det populära samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profil SOS.

Fokus är ledarskap och genom att tillbringa hela veckor i fält, agera figuranter i polisövningar, göra studiebesök och få föreläsningar från polis, kustbevakning, tull och försvar får eleverna både teoretiska och praktiska kunskaper i hur man leder en grupp mot uppsatta mål. Dessutom får de en bra insyn i vad uniformsyrken innebär.

– Jag har alltid velat bli polis och tycker att uniformsyrken är intressant. Sen tycker jag om skogen, och tycker att det känns bra att inte sitta i skolan hela tiden, säger Erika Leo, 17 som tidigt visste att hon ville gå just det här programmet.

Benjamin Carsten, 18 läser också programmet och tycker framförallt att gemenskapen bland klasskompisarna är bra.

– När man ligger ute i fält och ska samarbeta hela tiden lär man känna varandra väldigt bra. Vi bor i tält och umgås 24 timmar om dygnet, säger han.

Magnus Hellborg är samordnare av programmet. Han tycker att det passar en elev som gillar psykiska och fysiska utmaningar.

–Det är viktigt att man har en friluftsgen i sig eftersom vi är ute mycket i skogen. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här är ett pluggprogram, det är ett vanligt samhällsvetenskapsprogram i grunden, säger han.

Liknande program

För den som bor i storstäderna finns Bernadottegymnasiet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De erbjuder också Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap och profil mot uniformsyrken.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Den seglande gymnasieskolan

På Öckerö finns gymnasieprogrammet som inte liknar något annat. Här pluggar eleverna på en båt  - och får uppleva världen samtidigt. – För mig var seglingen själva höjdpunkten, känslan av att vara långt hemifrån och bara se horisonten och havet som glittrar, säger Karin lavett Blomkvist som liksom William Alexandersson nyligen är hemkommen från sitt livs äventyr.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.se kan ungdomar tjäna sig en extra hacka – och samtidigt välja själva hyr mycket, när och vilken typ av uppdrag de vill utföra. Ungdomspool.se heter sajten som förmedlar jobb mellan ungdomar och kunder som vill ha hjälp med barnpassning, städning, fönsterputsning och annat som ligger inom ramen för hushålls ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Här är vinnarna i gymnasiekampanjen

Under ansökningsperioden till gymnasiet, har AllaStudier.se haft en tävling som vände sig till de som ska välja. Nu är vinnarna korade, som alla vinner varsin moped Baotian City. Kampanjen, där man kunde vinna en moppe "Baotian City" värde ca 11 000 kr är nu avslutad och vi presenterar samtliga vinnare nedan. Kampanjen gick ut på att man skulle göra ett test som var skrivet med glimten i ögat och ...
Läs mer