Visa allastudier.se som: Mobil
Rasmus Cruce Naeyé framför Harvard Law School

Han kom in på Harvard

Rasmus Cruce Naeyé lyckades med det omöjliga, att komma in på världens högst rankande universitet. Här berättar han hur han lyckades.

Rasmus läser för närvarande en master i juridik på Harvard Law School med inriktning mot internationell och konstitutionell rätt. Han tycker att det största hindret för svenskar att komma in på ett universitet som Harvard är att man helt enkelt aldrig skickar in en ansökan därför att man tror att det inte tjänar något till.

Generellt krävs det inte bara bra betyg utan också rekommendationer från professorer eller lärare från tidigare utbildningar. Dessutom behövs ett motivationsbrev som förklarar både varför utbildningen är viktig för en själv men även vad man kan bidra med till utbildningen, säger Rasmus.

I Rasmus fall handlade mycket om att han hade utsetts till en av svenska Fulbrightkommissionens stipendiater, att han har arbetslivserfarenhet från en advokatbyrå och olika internationella erfarenheter vid sidan av tidigare studier.

Att plugga på Harvard skiljer sig ganska mycket från att plugga i Sverige. Föreläsningarna är upplagda mer som en dialog mellan studenter och professorer.

Genom de frågor han/hon ställer till oss övas man i att snabbt identifiera vad som är vikitgt i ett rättsfall och att formulera ett svar.

En annan stor skillnad är att professorerna utgår från att studenterna har läst allt material innan föreläsningarna.

– Man ska inte bli förvånad om man ombeds att redogöra för en artikel eller ett rättsfall inför hela sin klass.

En annan stor skillnad är självklart att det är mycket dyrare att plugga på ett så ansett amerikanskt universitet som Harvard.

– Hade det inte varit för de stipendier jag har fått från den svenska Fulbrightkommissionen och från en av Wallenbergstiftelserna hade det inte varit möjligt för mig att studera här, säger Rasmus.

Tips för att öka chanserna att komma in på Harvard

 • Engagera dig i annat än skolan
  De amerikanska universiteten tittar på dig som helhet, inte endast dina betyg. Därför är det viktigt att aktivera sig i andra saker än skolan och på ett sätt som visar att man har driv och ledarskapegenskaper. Det kan vara att vara aktiv i olika sporter, ideella organisationer, elevkår osv.
 • Välj en tung kursplan på gymnasiet
  Ska du ha en chans att komma in på ett universitet som Harvard gäller det självklart att ha bra betyg men ännu viktigare är att visa att man har valt kurser som är akademiskt tunga, t ex Matte C (som lägst) och engelska C med Cambridge examen.
 • Lägg energi på att göra en bra och personlig ansökan
  Det är viktigt att göra en bra ansökan till universitet i USA. Det är här du har möjlighet att visa vad som är speciellt med dig. Gör ditt "personal statement" personligt hellre än att bara vräka på med fakta om dig, berätta gärna en anektodisk historia som beskriver vem du är och vad som är speciellt just med dig. Skaffa fina rekommendationsbrev från nyckelpersoner på dina engagemang.
 • Gör SAT eller ACT flera gånger
  De amerikanska kunskapstesten SAT och ACT tjänar man på att skriva flera gånger. Det rekommenderas även att gå en förberedande kurs innan testet.

Källa: Andreas Leijon, Education USA.

Läs mer:

Så kniper du stipendiet

Fakta: Studera i USA – komplett guide

Han fick sportstipendium i USA

Så får du råd att plugga i USA

Hon förverkligade sina drömmar: "Flest coola filosofer vid Berkeley"

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 10 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Han har bott i Kairo hela sitt liv. Där utbildade han sig till dataingenjör. Men idag, när folket i hans hemland samlas på gator och torg och trotsar regimen, sitter han i Lund. – Mubaraks tal häromdagen var frustrerande för alla egyptier, vi hoppades att han skulle avsäga sig sin post. Jag sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Mubarak måste avgå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-08-07

Udda sabbatsår: Cykla death road

Hon har upplevt Machu Picchu, och har cyklat death road i Bolivia. Karin gjorde sitt sabbatsår till ett riktigt äventyr.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön