Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildningar som etablerar dig på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden har ett stort behov av högskoleutbildade. Detta visar UKÄ:s nyaste rapport*. Störst behov gäller inom områdena pedagogik, lärarutbildningar och hälsa och sjukvård. Även vissa inriktningar inom civilingenjörsområdet bedöms vara i stort behov av högskoleutbildade. 

*Rapporten är skriven utifrån prognoser hämtade från 2020

UKÄ:s rapport ges ut en gång om året och ger en överblick över högskolesektorns aktuella läge. Rapporten informerar också om vilka olika utbildnignsområden som gjort att flest studenter etablerat sig på arbetsmarknaden. Här kan du läsa mer om vilka utbildingar som är meriterande för att du ska ha störts chans till jobb efter examen. 

Nyexaminerade har ofta lättare till arbete

Läsåret 2019/20 visade en ökning i antalet examinerade på både grundnivå och avcancerad nivå. Detta är en positiv ökning, dels för att det förstärker en redan långsiktig trend och dels för att det finns en stor efterfrågan på högskoleutbildade i framtiden. Du som har en högskoleutbildning eller är påväg att ta din examen har stora möjligheter till jobb. Däremot kan det skilja sig mellan olika branscher hur stora chanser du har, trots din examen.

Hälso- och sjukvårdsutbildade har det lättast på arbetsmarknaden

De som under året, eller tidigare år, tagit examen inom hälso- och sjukvårdsutbildningar har haft det lättast på arbetsmarknaden. Faktum är att det råder stort behov av högskoleutbildade inom just dessa områden. Även inom pedagogik och lärarområdet. Enligt prognosen råder det brist om arbetskraft inom dessa områden idag och bristen förväntas forsätta fram till 2035. Störst är bristen på sjuksköterskor. För att bristen på arbetskraft ska balanseras krävs det att fler påbörjar och avslutar en utbildning inom dessa områden. Pågrund av bristen har du som redan har en examen som till exempel sjuksköterska, barnmorska, läkare eller lärare stora chanser till jobb nu och framöver. 

Utbildningar inom sjukvård

Brist på arbetskraft inom ingenjörsområdet

Nyexaminerade civilingenjörer har enligt prognosen haft det svårare på arbetsmarknaden. Enligt UKÄ:s bedömning kommer det vara en varierad arbetsmarknad fram till 2035 för civilingenjörer och risk för brist på arbetskraft inom vissa inriktningar. För att arbetsmarknaden ska balanseras krävs det att fler påbörjar och avslutar en utbildning inom främst teknisk fysik, elektro- och datateknik. Du som har en examen, eller påbörjat din utbildning, inom ingenjörsområdet har därmed stora chanser till jobb nu och framöver. 

Civilingenjörsutbildningar

Ytterligare utbildningar med varierande arbetsmarknadsläge: 

  • Läkarexamen
  • agronomexamen och hortonexamen
  • generell examen inom biblioteks- och informationsvetenskap
  • generell examen inom data

Etablering efter examen på grundnivå och avancerad nivå

UKÄ:s rapport innehåller även en prognos som berättar till vilken grad du som studenter etablerar sig på arbetsmarknaden efter avsluatad utbildning. Du som  har en god ställning på arbetsmarknaden och uppfyller även dessa villkor under uppföljningsåret:

  • Du  är sysselsatt i november månad det aktuella uppföljningsåret
  • Din sammanräknade arbetsinkomst under året ska överstiga 247 900 kronor (år 2019).
  • Det ska inte finnas några händelser som indikerar perioder av arbetslöshet (på heltid eller deltid) eller att du varit föremål för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Av de som tog examen på grund- eller avancerad nivå läsåret 2017/18 var 84 procent etablerade på arbetsmarknaden år 2019 som är det senaste uppföljningsåret. Kvinnorna hade något lägre etableringsgrad
än män. Något som kan påverka etableringsgraden kan vara bristen på arbetskraft med viss kompetens eller examen. 

Civilingenjörsexamen högst etableringsgrad  

89 procent av de som tog examen på en yrkesutbilding var etablerade på arbetsmarknaden år 2019. En civilingenjörsexamen är den yrkesexamen som var näst vanligast läsåret 2017/18 och visade sig ha högst etableringsgrad där hela 93 procent var etablerade 1-1,5 år efter avslutat utbildning. Den vanligaste yrkesexamen var sjuksköterskeutbildningen där 91 procent var etablerade år 2019. 

Källa:  UKÄ

Senast uppdaterad: 13 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-17

Här finns jobben om fem och tio år

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Arbetsförmedlingens jobbprognos kan vara en bra vägledning. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013. Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Examen är klar och snart kommer företagen att slåss om dig. Eller är det du som får jaga dem? Vi lät Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna, och Anna Berglund, kandidat- och CV-ansvarig på Poolia, ge sina bästa tips på hur du får din utbildning att sticka ut i mängden. 1) Arbetsgivaren ska inte behöva leta genom ditt CV efter ”godbitarna”. Tänk på vem som ska läsa ditt CV.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön