Civilingenjörsutbildningar

Är du intresserad av matematik och teknisk utveckling? En civilingenjörsutbildning ger dig möjlighet att jobba inom en rad olika branscher beroende på vilken inriktning du väljer. Hitta din civilingenjörsutbildning nedan!
Filtrera efter
Civilingenjör
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-20 av 212 träffar
1
2
3
4
...
11
Annonser

Populära platser

Reportage inom Civilingenjör

Civilingenjörsutbildningen är en bred teknisk utbildning och yrket finns inom många olika branscher. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du till exempel jobba med produktutveckling, teknisk konstruktion, ekonomi, forskning, marknadsföring och försäljning, men även inom läraryrket.

Civilingenjörsutbildning på universitet- och högskola

Civilingenjörsutbildningen innebär 5 års heltidsstudier på universitet- eller högskola och leder till en yrkesexamen på avancerad nivå. För att komma in på civilingenjörsprogrammet krävs det att du har grundläggande behörighet och särskild behörighet. Den särskilda behörigheten kan variera mellan olika inriktningar men ofta behöver du kurserna Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1.

Tekniskt basår - uppnå behörighet till civilingenjörsutbildningen

Saknar du behörighet? Det finns många universitet- och högskolor som erbjuder tekniskt basår, en förutbildning som ger dig möjlighet att läsa de kurser du behöver för att uppnå behörighet. Vissa universitet- och högskolor erbjuder platsgaranti på civilingenjörsutbildningen för de studenter som läst tekniskt basår.

Se basårsutbildningar här!

Olika inriktningar inom civilingenjörsutbildningen

Det finns många olika inriktningar inom civilingenjörsutbildningen och ofta ansöker du redan från börja till en specifik inriktning. Ett alternativ är att ansöka till civilingenjörsutbildningen med öppen ingång, vilket betyder att du under det första året av utbildningen läser samma grundläggande kurser som övriga studenter för att sen välja inriktning.

Exempel på inriktningar inom civilingenjörsutbildningen:

  • Maskinteknik
  • Teknisk fysik
  • Datateknik
  • Elektroteknik
  • Väg- och vattenbyggnad
  • Arkitektur
  • Civilingenjör och lärare
  • Design och produktutveckling
  • Brandteknik
  • Rymdteknik
  • Medicinsk teknik
  • Industriell ekonomi
  • Energi- och miljöteknik
  • Samhällsbyggnad
  • Informationsteknik


Vad innehåller en civilingenjörsutbildning?

Civilingenjörsutbildningen ser olika ut beroende på vilken inriktning du har valt, men matematik är en stor del av utbildningen. Förutom matematik innehåller flera av civilingenjörsutbildningarna kurser inom programmering, fysik och olika typer av teknik.

Efter att du har läst en civilingenjörsutbildning

När du har tagit examen från civilingenjörsutbildningen kan du jobba inom både privat och offentlig sektor, i Sverige eller utomlands. Du kan även studera vidare på forskarnivå.

Inom offentlig sektor jobbar en civilingenjör ofta som forskare eller lärare vid ett universitet eller en högskola, men även inom statliga verk som till exempel Trafikverket eller inom försvaret. Det finns också många civilingenjörer som jobbar kommunalt vid exempelvis stadsbyggnadskontor, energiverk och fastighetskontor.

Inom privat sektor jobbar civilingenjörer ofta på konsult- och industriföretag inom olika branscher, till exempel samhällsbyggnad, IT, hållbar utveckling och elektronik.

Vilka arbetsuppgifter har en civilingenjör?

En civilingenjörs arbetsuppgifter kan till exempel bestå av att utveckla nya material, lösa tekniska konstruktioner i allt från broar till bilar och datorer, att planera tillverkningsprocesser eller att marknadsföra produkter och tjänster. Ingenjörsyrket är ett internationellt yrke och ofta jobbar man i internationella sammanhang.

Källa: Saco.se, KTH.se