Civilingenjör i maskinteknik

Blekinge Tekniska Högskola
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Karlskrona
300 hp
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Karlskrona

Civilingenjör i maskinteknik

En utbildning inom maskinteknik gör det mesta möjligt. Med innovation som verktyg kan du skapa en bättre, enklare och effektivare värld och framtid.

Med en civilingenjörsexamen i maskinteknik får du många valmöjligheter, eftersom programmet ger kompetens för många branscher och yrkesroller. Utbildningen öppnar upp för arbete inom energiförsörjning, i fordons–, förpacknings- och offshoreindustrin eller i konsultbranschen – för att nämna några exempel. Med två olika inriktningar kan du välja att arbeta mer med tillämpning av teknik eller innovation. 

Maskintekniska experter har hela världen som arbetsplats

De flesta civilingenjörer har utåtriktade arbeten, ofta i internationella sammanhang. Med några års erfarenhet är det vanligt med jobb på chefsnivå eller som expert i utvecklingsprojekt. Möjliga yrkesroller är produktutvecklare, konstruktör, beräkningsingenjör, projektledare eller teknisk chef.

Vill du driva utveckling, skapa lösningar och ha många möjligheter till arbete utomlands är en examen som civilingenjör i maskinteknik en väldigt bra början.

Teknik som bas – med komplement som gör dig till ingenjör

De tre första åren läser du teknikinriktade kurser med ingenjörsmässig breddning som mekanik, materiallära, hållfasthetslära, matematik och fysik. Dessa kompletteras med ämnen som ledarskap, projektorganisation, industriell ekonomi och hållbarhetsgrunder – som tillsammans med den tekniska grunden gör dig till ingenjör.  Du läser även projektkurser där du utvecklar din förmåga att lösa problem i grupp och jobbar med exempelvis programmering och design.

Välj din väg – produktutveckling eller tillämpad mekanik

År fyra och fem fördjupar du dig inom en av två inriktningar – innovativ och hållbar produktutveckling eller tillämpad mekanik. Precis som resten av utbildningen genomsyras inriktningarna av ett hållbarhetstänk. Inom innovativ och hållbar produktutveckling gör du behovsanalyser för att ta fram produkter och tjänster med hjälp av olika processer, metoder och verktyg. Inomtillämpad mekanikfår du möjlighet att analytiskt och praktiskt förutsäga och garantera produkters funktion. Det gör du genom att planera, utföra och utvärdera modeller, beräkningar, experiment och simuleringar av produktegenskaper. 

Samverkan och internationell erfarenhet

Här på BTH är närhet och samverkan med näringslivet centralt. Flera av kurserna under dina sista år bedrivs i projektform och utbildningen avslutas med ett självständigt arbete, ofta tillsammans med ett företag. Vi samverkar med både lokala och globala företag, till exempel Volvo Cars, Volvo Construction Equipment, Tetra Pak med flera. Om du vill vidga dina vyer så ger utbildningen möjligheter till studier utomlands och samarbeten med utländska studenter.

Utbildningen omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i maskinteknik.

Vill du läsa en kortare maskiningenjörsutbildning erbjuder vi Högskoleingenjör i maskinteknik, 180 hp.

Varför välja Blekinge Tekniska Högskola?

Bra kontakter med näringsliv

Behov på

arbetsmarknaden

Distansutbildningar

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1 samt Matematik 4/Matematik E.

Examen & Intyg

Civilingenjörsexamen

Blekinge Tekniska Högskola

Blekinge Tekniska Högskola - BTH

BTH är en teknisk högskola – som är mycket mer än teknisk. Vi är en lite mindre högskola som valt att fokusera på ett mindre antal områden där vi verkligen kan skapa förändring och driva utveckling. Centralt är innovation, digitalisering och hållbar...


Läs mer om Blekinge Tekniska Högskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Civilingenjör i maskinteknik
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Blekinge Tekniska Högskola

Recensioner

Det finns inga recensioner för Civilingenjör i maskinteknik

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Civilingenjör i maskinteknik från Blekinge Tekniska Högskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön