Utbildningar till automationsingenjör

Är du intresserad av att bli automationsingejör? Då behöver du läsa på högskola, universitet eller yrkeshögskola. När du är klar kan du arbeta med automation inom fastigheter eller industrin.
Visar 1-20 av 23 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 23 träffar
1
2

En automationsingenjör är en person som specialiserar sig på att utforma,  installera, styra och övervaka automatiseringsprocesser inom industrin för att säkerställa maximal effektivitet. Automationsingenjörerna har också ansvar för att installera, underhålla och kartlägga sina fabrikssystem. Det kan innebära att planera och organisera installation av ny teknik som till exempel robotar, styrsystem och datorer samt att integrera ny styrteknik med äldre utrustning.

Som automationsingenjör kan du arbeta i bland annat fastighets-, process-, eller tillverkningsindustrin. Du kan arbeta på allt från små företag med en eller ett par anställda som specialiserar sig på en eller ett fåtal tekniska områden, till större industriföretag. 

En automationsingenjör arbetar oftast, men inte uteslutande, med att förenkla den dagliga driften och öka effektiviteten i produktionen. Automationsingenjörer arbetar också med att införa, standardisera och integrera modern teknik i industrin såsom CAD, CAM, SCADA och robotteknik.

Hur blir jag automationsingenjör?

För att bli automationsingenjör kan du läsa till civilingenjör på universitetet med inriktning inom teknik, automation eller maskinteknik. Du kan även studera till automationsingenjör på en yrkeshögskola. Fördelen med en yrkeshögskoleexamen är att du får en mer praktisk utbildning där LIA-praktik ofta ingår. Utbildningen på yrkeshögskolan är även kortare. Fördelen med en universitetsexamen är att du får en bredare utbildning som förbereder dig för flera olika yrkesroller.

Eftersom industrin har stort behov av att effektiviseras och automatiseras är det många företag som letar efter automationsingenjörer och automationstekniker- en efterfrågan som stadigt växer.

Om du vill bli automationsingenjör bör du först och främst älska teknik. Du bör också vara noggrann, ha god kunskap i matematik och ett strukturerat och analytiskt sinnelag.

Vad får du lära dig under en utbildning till automationsingenjör?

Under din utbildning på universitet eller yrkeshögskola kommer du bland annat att lära dig om mekaniska, automationstekniska och elektrotekniska processer. Beroende på inriktning kan du även fördjupa dig inom områden som till exempel industrirobotteknik, energioptimering eller styr- och regelsystem.

Projektledning är ofta ett viktigt inslag i utbildningen. Detta för att du ska kunna lära dig implementera den tekniska kunskapen du lärt dig under utbildningen i praktiken. Så när du läser en utbildning inom automation lär du dig att uppföra, planera och driva automationsprojekt inom exempelvis robototik, CNC-maskiner eller processindustriella system.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv