Automationsingenjör - Robot

Jönköping University - YH-utbildningar
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Jönköping
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Man styr robot med iPad

Automationsingenjör - Robot

Bli automationsingenjör inom robotik

Du kommer under utbildningen att få kunskaper om elkonstruktion inom automations-, och robotikområdet och en förståelse för samspelet mellan maskin, elektronik och datorer. Utbildningen omfattar PLC, HMI- och robotprogrammering och du får kunskap om automatiserade processer samt grundläggande produktkännedom. Du får också kunskap om programmering, driftsäkring och analys av robotceller. Dessutom får du kunskap om servosystemet, optisk vision- och sensorteknik, maskinsäkerhet samt fjärrstyrning och övervakning av anläggningar.

Utbildningen motsvaar 400 YHP.

Vad du kommer lära dig

Under utbildningen kommer du att få öva på att programmera industrirobotar och att rita el-scheman för el- och automationsanläggningar. Du får träna på att driftsätta automatiserade el-/automations-anläggningar och att planera och utföra provning och testning av anläggningarna. Du lär dig att genomföra felsökning och att utföra service och underhåll.

Utbildningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och våra lärare har lång erfarenhet från branschen. Under utbildningen lär dig att använda metoder som utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera projekt. Du får också öva på att använda engelska som arbetsspråk.

Praktik

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.

Framtida jobb

Automations­ingenjör – robot är ett framtidsyrke och medarbetare med kunskaper inom industriell automation, mekatronik, visionsteknik och robotprogrammering blir allt mer eftertraktade.

Efter avslutad utbildning har du kompetensen att jobba med en rad olika yrken med koppling till automation – till exempel som automationsingenjör, eltekniker inom styr och regler och instrumentteknik, PLC-, SCADA- samt HMI-programmerare. Du kan även få jobb som robotingenjör, service- och drifttekniker eller vision-tekniker. Kompetens som Automationsingenjör – robot är eftertraktad och ger stora möjligheter till arbete i Sverige och internationellt. 

Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt Elektromekanik 100p , Mekatronik 1 100 p eller Fysik 1 Matematik 2 med lägsta betyget E eller motsvarade.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen inriktning Automationsingenjör - robot

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.

Kursinnehåll

Kurser

År 1

 • Yrkesrollen och projektledning
 • Elkonstruktion
 • Mekatronik
 • Styrsystem
 • Reglerteknik
 • LIA 1  
 • Industriell IT
 • Maskinsäkerhet

År 2

 • Industriell Automation
 • Robotteknik 1
 • LIA 2
 • Robotteknik 2
 • Robotteknik 3
 • LIA 3
 • Examensarbete

Jönköping University - YH-utbildningar

YH-program Jönköping University

Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val! En Yh-utbildning är framtagen och bedrivs i nära samarbete med arbetslivet. Den ger rätt kompetens för att bli framgångsrik i det yrke...


Läs mer om Jönköping University - YH-utbildningar och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Automationsingenjör - Robot
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Jönköping University - YH-utbildningar

Gjuterigatan 5
55318 Jönköping

Recensioner

Det finns inga recensioner för Automationsingenjör - Robot

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Automationsingenjör - Robot från Jönköping University - YH-utbildningar, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön