VVS-ingenjör

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Jönköping, Skellefteå, Stockholm, Vimmerby, Växjö
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Jönköping
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Skellefteå
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Stockholm
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Vimmerby
september 2024
Öppen för sen ansökan.

VVS-ingenjör

Ett yrke för dig som är intresserad av teknik, beräkningar och konstruktion och vill bidra till ett hållbart samhälle. Som VVS-ingenjör arbetar du med att planera, designa och förvalta system för värme, ventilation och sanitet i fastigheter och privatbostäder vid ny- och ombyggnation. Med fokus på energieffektivisering och optimering arbetar du med tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekter. Vill du arbeta med teknisk konstruktion, problemlösning, miljö och design är detta yrket för dig.

Vad arbetar du med?

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med alla typer av fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder där du skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta eller bo i. Du har kunskap för att behärska hela processen, från projektering till förvaltning.

Programmet ger dig verktyg och kunskap för att kunna utvärdera och implementera energieffektiva och miljövänliga lösningar. Detta kan innebära att välja hållbara material, integrera förnybara energikällor och optimera system för att minska energiförbrukningen. Under din studietid lär du dig att utforma VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem, och även att skapa tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.

Som VVS-ingenjör kan du ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Under byggnadsfasen övervakar du installationen av de system som du har designat och efter att byggnaden är i drift kan du arbeta med underhålls- och servicefrågor för systemen.

Utbildningen passar dig som har en bakgrund inom bygg, fastighet eller VVS och vill ta steget vidare i karriären, men även för dig som vill läsa eftergymnasiala studier med inriktning VVS.

Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen. Sverige har beslutat att minska energianvändandet med 32,5% till år 2030. Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör, kalkylator och projektledare inom VVS.

Studieort

Från Campus Skellefteå, Campus Vimmerby eller Växjö Yrkeshögskola deltar du i undervisningen via direktsänd videolänk från Jönköping där programmet bedrivs och kan ställa frågor i realtid. Detta sker på plats på den studieort som du har ansökt och blivit antagen till. Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida. Observera - studieort erbjuds utbildningen som utgår från Jönköping. Vi erbjuder inte studieort där Stockholm är huvudort.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/G/3 i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Matematik 2
  • Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om VVS-ingenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUCRecensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 2 recensioner

Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Andreas

Bra utbildning med en bredd som erbjuder mersmak för branschen. Många intressanta konsulter från arbetslivet som ger generösa föreläsningar med stommen från deras eget arbetsliv.

Ingenjöran

Att plugga här kräver en del engenansvar eftersom 3/5 av tiden är självstudier. Det är en bra utbildning och relativt liten klass. Är man frågvis och vetgirig så kan de pedagogiska utbildarna räta ut fler frågetecken än man anar. Självklart går det att misslyckas om man verkligen vill, men det är mer känsla av folkhögskola än universitet/högskol...

Visa hela
Recensioner
Kursrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner
Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen VVS-ingenjör från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön