VVS-ingenjör
Har du ett tekniskt intresse och god förmåga att planera ditt arbete? Då kan VVS-ingenjör vara din nya karriär!
VVS står för värme, ventilation, sanitet, och som VVS-ingenjör är du med och skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer att arbeta och bo i. Du arbetar med utformning av VVS-, kyl- och luftsystem vid nybyggnationer av till exempel kontor, skolor och bostäder.
VVS-ingenjörer kan arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen eller på konsult- och entreprenörsföretag.
Campus Nyköping är huvudman för utbildningen.
Yrkesliv
Det råder stor brist på VVS-ingenjörer, så möjligheterna till arbete efter avslutad utbildning är mycket goda. Du kan arbeta som VVS-ingenjör eller VVS-konstruktör med kompetens inom till exempel projektering av VVS-, kyl- och luftsystem, projektering av system som möjliggör en god inomhusmiljö, ansvar för VVS-konstruktörer i projekt samt projektering och framtagande av installationsritningar i CAD.
Praktisk information
Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer här om vilka alternativ som finns.
Kommande starter
Behörighet & Urval
Förkunskapskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet (svenskt eller från ett annat land). Du ska ha godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:
- Matematik 2a
- Värmelära
eller
- Matematik 2a
- Energiteknik 1
eller
- Matematik 2c
- Fysik 1a
eller
- Matematik 2a
- Bygg och anläggning 2
Saknar du slutbetyg/gymnasieexamen?
Då kan du söka på reell kompetens. Då görs en individuell bedömning av dina meriter.
Uppfyller du inte kravet på Matematik 2?
Du kan då läsa Campus Nyköpings webbserade kurs i matematik, som efter godkänd tenta ger dig behörighet motsvarande Matematik 2. I svarsbrevet på din utbildningsansökan från Campus Nyköping finns även en kursnyckel till matematikkursen. Du läser kursen i din egen takt och den avslutas med en tentamen.
Har du frågor om behörighet kan du ringa antagningstelefonen på 0155-45 70 60. Antagningen nås också via e-post:yhantagning@nykoping.se
Urval
Urval görs utifrån meritvärdering av betyg samt särskilt prov. Det särskilda provet syftar till att bedöma den sökandes möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen och består av ett webbaserat prov som testar din problemlösningsförmåga samt läsförståelse.
Utbildningens Upplägg
Campus Nyköping är huvudman för utbildningen, som sker på distans med träffar i Oskarshamn fyra gånger per läsår. Introduktionen hålls på Campus Nyköping. Undervisningen sker dels i form av inspelade föreläsningar via en digital lärplattform, dels via Zoom vid de schemalagda träffarna. Examinationen består oftast av inlämningsuppgifter och hemtentor.
Att studera på distans ger dig mer flexibilitet och frihet, men också stort ansvar för att planera och lägga den tid som krävs på studierna. Att delta vid de fysiska träffarna är en viktig del av den pedagogiska modell som utbildningens upplägg bygger på.
Under de arbetsplatsförlagda kurserna, Lärande i arbete (LIA), får du möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken ute på olika arbetsplatser. Det ger möjlighet till direktkontakter med arbetsgivare och en god insikt i ditt framtida arbete redan under utbildningens gång.
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiemedel från CSNf ör helfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.
Utbildningens innehåll
År 1
- Bygg- och projektprocessen, 10 YH-poäng
- Byggkonstruktion, 20 YH-poäng
- Tillämpad CAD-konstruktion, 30 YH-poäng
- Förnyelsebar energi, 10 YH-poäng
- Värmeinstallationer, 40 YH-poäng
- Lärande i arbete 1, 50 YH-poäng
- Luftbehandlingsinstallationer, 40 YH-poäng
- Inneklimat för komfort och hälsa, 5 YH-poäng
År 2
- Spillvatten-, dagvatten- och tappvatteninstallationer, 20 YH-poäng
- Styr- och övervakningssystem, 30 YH-poäng
- Lärande i arbete 2, 50 YH-poäng
- Kommunikation, 10 YH-poäng
- Kylteknik/klimatsystem, 25 YH-poäng
- Energieffektivisering – övergripande systemdesign, 10 YH-poäng
- Entreprenadjuridik, 10 YH-poäng
- Examensarbete, 25 YH-poäng
Gör en intresseanmälan
En kreativ kunskapsmiljö som arbetar för regionens utveckling
Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling erbjuder möjlighet till att studera längre och kortare YH-utbildningar, högskoleutbildningar och uppdragsutbildningar på heltid, deltid eller på distans. Utbildningarna tas fram i samarbete med näringslivet och utifrån behov. Novas uppdrag är att bidra till hållbar...
Läs mer om Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling och visa alla utbildningar