VVS-ingenjör
VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är också ett område där många olika branscher, myndigheter och andra aktörer möts. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden. Det ställs också nya krav inom miljö och energieffektivitet. VVS är därför ett mycket spännande och varierande område. Den här utbildningen ger dig kunskaperna som krävs för att arbeta framgångsrikt som VVS-ingenjör, både idag och i framtiden. Utbildningen bedrivs tillsammans med TUC Yrkeshögskola.
VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder och skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Programmet lär dig att behärska hela processen, från projektering till förvaltning, samt ger dig kunskap i entreprenadjuridik, kommunikation och affärsmannaskap. Du får djup insikt i hur tekniska system är uppbyggda och hur de fungerar.
Vad lär du dig?
Du lär dig att ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Här får du upprätta VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem. Detta program ger dig kunskaper som blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden, i takt med att samhället omformas med allt större hänsyn till miljön. När du är klar bemästrar du ritningar och tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.
LIA – Lärande i arbete
Under sammanlagt 24 veckor, mer än en fjärdedel av programmet, är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period lär du dig installation, projektledning inom VVS samt projektering.
Kommande starter
Examen & Intyg
Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen. Sverige har beslutat att minska energianvändandet med 32,5% till år 2030. Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör och projektledare inom VVS.
Kurser
- Introduktion VVS, kommunikation & affärsmannaskap, 15 yhp
- Tillämpad matematik, 15 yhp
- Kyl-, distrubution- och produktionssystem grundläggande, 20 yhp
- Projekterings- och byggnadsteknik, 15 yhp
- Kyl-, distrubution- och produktionssystem, fördjupning, 30 yhp
- CAD, 30 yhp
- Projektledning och projektmetodik, 20 yhp
- Kemi för VVS, 10 yhp
- El- styr- regler och övervakningsteknik, 20 yhp
- Klimat- och platsutrustningar, 15 yhp
- LIA 1 Installation, 60 yhp
- Mätning och injustering, 10 yhp
- Entreprenadjuridik och Entreprenadkalkylering, 25 yhp
- Strömningsteknik, 15 yhp
- Förvaltningsteknik, 15 yhp
- Examensarbete, 5 yhp
- LIA 2 projektering, 65 yhp
- Examensarbete, 15 yhp
Särskilda förkunskaper
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Matematik 2
Gör en intresseanmälan
Sociala medier
Högre utbildning - på hemmaplan
Oavsett var du bor, eller var du befinner dig i livet, ska du ha möjlighet till vidare studier och kompetensutveckling. Att flytta för att plugga är av olika anledningar inte ett alternativ för alla. Men vi anser inte att din...