VVS-projektering med BIM i Revit

Campus Nyköping
Sammanfattning
Korta Yh-utbildningar
Distans
24 veckor
Deltid
Distans
Startdatum: 2024-10-28 - Distans

VVS-projektering med BIM i Revit

VVS-projektering med BIM i Revit

Kvartsfart, distans, 30 YH-poäng

En kostnadsfri distanskurs på deltid för dig som är VVS-ingenjör eller med liknande yrkesroll som vill utveckla din kompetens inom BIM. Du kan arbeta samtidigt.

Stärk din kompetens inom BIM

Med en ökad kompetens inom BIM kan du se till att nya innovativa lösningar för hållbart byggande kan skapas. Kursen riktar sig till dig som är VVS-ingenjör eller har en liknande yrkesroll och som vill utveckla din kompetens inom BIM. Genom kursen får du kompetenser för att med hjälp av Revit självständigt modellera VVS-relaterade objekt i projekteringsprocessen inom bygg- och förvaltningsbranschen. Du får också kunskaper att med hjälp av Navisworks samgranska byggprojektets olika discipliner, värdera utfallet och föreslå lösningar på olika problem.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande: 

 1. har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning, 
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller genom svensk eller utländsk utbildning,
 4. praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

För att vara behörig till denna kurs ska du ha minst 1 års yrkeserfarenhet på heltid som vvs-konstruktör, vvs-ingenjör, vvs-projektledare eller vvs-projektör.


Reell kompetens

Om du saknar formella meriter när det gäller något eller några av behörighetskraven, kan det ändå finnas en möjlighet att vi kan bedöma dig som behörig. Vi kan då komma att begära in kompletterande underlag, som kan bestå av te x arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover. 

Du ansöker via våransökningswebb.

Examen & Intyg

Efter avslutad kurs har du bl a kunskaper om:

 • BIM-nomenklaturen: NR, ISO 16500, BIM alliance och objektsmodeller.
 • VVS-projektering & modellering i MagiCAD och Revit inklusive objektmodeller, databashantering och verktygens struktur.
 • Data-, modell- och BIM-samordning enligt ITO samt kollisionskontroller.
 • Gransknings- och ändringsprocesser enligt BEAST i Bluebeam/sessions.
 • Utbytesformatfiler ifc, bcf, dwg, rvt med flera.

Efter avslutad kurs har du färdigheter i att:

 • Modellera, mängda och skapa ritningar med stöd av Revit.
 • Utföra kollisionskontroller med stöd av Naviswork.
 • Samordna modeller och data i Naviswork.

Efter avslutad kurs har du kompetenser för att:

 • Med hjälp av Revit självständigt modellera VVS-relaterade objekt i projekteringsprocessen inom bygg- och förvaltningsbranschen.
 • Med hjälp av Navisworks samgranska byggprojektets olika discipliner, värdera utfallet och föreslå lösningar på olika problem.
 • Med hjälp av BEAST-krav granska PDF:er i Bluebeam.

Kursinnehåll och upplägg

Kursens upplägg

Kursen ges på distans och går på 25% fart. Undervisningen kommer delvis att ske på engelska. Du avsätter omkring en dag i veckan i 24 veckors tid och studerar på egen hand med hjälp av en tydlig struktur, teorigenomgångar och handledning. Kursen innehåller regelbundna inspelade föreläsningar och webbinarier samt uppgifter som utförs enskilt och i grupp. Vi använder oss av lärplattformen Moodle. 

Kursens innehåll

Kursen behandlar Byggnadsinformationsmodellering (BIM) med programvaran Revit och hur det påverkar utformningen av projekt samt hur det skiljer sig från klassisk projektering med CAD. BIM-nomenklaturen gås igenom och vikten av att alla ingående parter i ett projekt jobbar enligt samma BIM-manual. Kursen kommer även att identifiera olika roller och hur de interagerar med varandra. Därefter fokuserar kursen på projekteringsprocessen och hur man integrerar BIM, vad man behöver ta hänsyn till, olika gränssnitt samt vilka förutsättningar som måste uppfyllas för ett lyckat resultat. Kursen kommer även att behandla modellsamordning, kollisionskontroller med stöd av Naviswork, mängdning och utbyte av data. Vidare behandlas dataleveranser i projektens olika skeden samt olika system för dessa.

Inför kursen får du studerandelicens under ett år för de programvaror som används.

Campus Nyköping

Våga lita på din magkänsla. Välkommen till din nya karriär som börjar på Campus Nyköping!

Alla våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet. De flesta som avslutar sina studier hos oss kommer ut direkt i jobb. Det betyder att vi är riktigt bra på det vi gör. Du kan lita på att en...


Läs mer om Campus Nyköping och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om VVS-projektering med BIM i Revit
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Hitta till utbildaren

Campus NyköpingRecensioner

Det finns inga recensioner för VVS-projektering med BIM i Revit

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen VVS-projektering med BIM i Revit från Campus Nyköping, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön