Utbildning inom maskinteknik

Letar du efter en utbildning med fokus på drift och underhåll inom teknik? Då är en utbildning inom maskinteknik ett bra val för dig där du lär dig att utföra felsökningar, service och reparationer. Hitta rätt utbildning för dig här!
Visar 1-20 av 166 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 166 träffar
1
2
3
4
...
9

Utbildning inom maskinteknik

Har du en förmåga att se helhetsbilden men även ett skarpt öga för avgörande detaljer? Är du även tekniskt lagd med en vilja att lära dig att bidra till den tekniska tillgängligheten för maskiner och byggnader, då är förmodligen en utbildning inom maskinteknik ett passande val för dig. En utbildning till maskintekniker ger dig många möjligheter när det gäller arbetsroller då du får kunskap inom flera olika ämnen och ofta har en civilingenjörsexamen som grund. 

Vad gör en maskintekniker? 

En utbildning inom maskinteknik ger dig möjligheten att arbeta med allt från själva konstruktionen av maskiner till service och underhåll inom produktionen på ett företag. Maskinteknik är brett och berör många områden inom exempelvis konstruktionsteknik, produktutveckling, kvalitetsteknik, produktion samt konstruktion och projektledning. Det ger dig möjlighet att arbeta både övergripande och på detaljnivå för att säkerställa den tekniska tillgängligheten. En utbildning inom maskinteknik ger dig möjligheten att välja olika inriktningar som ger dig stora chanser att utvecklas inom en bransch som är intressant för dig. 

Hur gör jag för att utbilda mig inom maskinteknik?

Den vanligaste vägen till en examen inom maskinteknik tar du om du utbildar dig till civilingenjör med inriktning mot maskinteknik, som vanligtvis motsvarar 300 HP och fem års heltidsstudier. Civilingenjörsprogram hittar du på flera högskolor och universitet runt om i Sverige.

En bra grund för att utbilda dig inom maskinteknik är ett tekniskt program från gymnasiet men det finns även möjlighet till förberedande genom yrkeshögskolan. 

Vad lär jag mig under en utbildning inom maskinteknik?

Under en utbildning inom maskinteknik får du kunskaper inom exempelvis  mekanik, hållfasthetslära, robotik, produktdesign och produktutveckling. Det du lär dig har målet att ge dig grundlig förståelse för samspelet mellan rörelser, krafter och olika material vilket är en en viktigt inom maskinteknik. 

Vanliga ämnen som en utbildning inom maskinteknik berör är: 

  • Matematik
  • Programmering 
  • Fysik
  • Industriell ekonomi 
  • Produktutveckling
  • Robotik

Vad kan jag arbeta med efter en avslutad utbildning inom maskinteknik? 

Efter en utbildning inom maskinteknik får du många valmöjligheter när det gäller din karriär. Eftersom det är en bred utbildning ger den dig möjlighet att jobba på i stort sett vilket teknikföretag som helst. Det är möjligt att arbeta i större team där du har kontakt med olika enheter och det går även att arbeta med kortare projekt. Exempel på roller du kan ha inom maskinteknik är maskiningenjör, konstruktör inom maskinteknik, produktionsingenjör och serviceingenjör. 

Läs mer om löneprognosen för maskintekniker!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv