Utbildningar till högskoleingenjör

Är du intresserad av att jobba med teknisk utveckling och problemlösning? Efter att du gått en utbildning till högskoleingenjör är möjligheterna många. Du kan jobba i det privata näringslivet, på kommuner och myndigheter. Hitta din utbildning till högskoleingenjör nedan!
Visar 1-20 av 68 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 68 träffar

Vad gör en högskoleingenjör?

Som högskoleingenjör kan du jobba inom många olika branscher beroende på vilken inriktning du studerat och vilket område du är intresserad av. En högskoleingenjör jobbar bland annat med teknisk utveckling, konstruktion, produktionsplanering och försäljning. Sammanfattningsvis kan man säga att en högskoleingenjör jobbar med att lösa problem inom ett specifikt område som man är utbildad inom. 

Många högskoleingenjörer inom det privata näringslivet jobbar som konsulter inom olika branscher såsom el, data, mekanik och bygg. Inom den kommunala sektorn är det vanligare att högskoleingenjörer jobbar med stadsbyggnad, energiförsörjning och fastigheter.

Som högskoleingenjör kan du även arbeta inom andra mindre tekniska branscher, till exempel design, vård, miljö, livsmedel och medicin.

Utbildning till högskoleingenjör

För att kunna jobba som högskoleingenjör behöver du studera en treårig utbildning (180 hp) på universitet eller högskola. Utbildningen leder till en yrkesexamen på grundnivå. Högskoleingenjör är till skillnad från ingenjör en skyddad titel och för att kunna jobba som högskoleingenjör behöver du ha en högskoleingenjörsexamen. 

Olika inriktningar på högskoleingenjörsutbildningen

Det finns många olika inriktningar att välja mellan när du studerar till högskoleingenjör, du kan exempelvis inrikta dig på:

 • Datateknik
 • Byggteknik
 • Maskinteknik
 • Samhällsbyggnadsteknik
 • Elektroteknik
 • Kemiteknik
 • Medicinsk teknik
 • Energiteknik
 • Design och produktutveckling


Vad är skillnaden mellan högskoleingenjör och civilingenjör?

För att kunna jobba som civilingenjör krävs det en femårig utbildning som är mer teoretisk än högskoleingenjörsutbildningen. En högskoleingenjör jobbar också mer praktiskt och operativt än en civilingenjör.

Behörighet till högskoleingenjörsutbildningen

För att kunna komma in på en utbildning till högskoleingenjör behöver du ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet vilket innebär minst godkänt i följande kurser: 

 • Fysik 2
 • Kemi 1
 • Matematik 3c


Efter att du gått en utbildning till högskoleingenjör

Som nyexaminerad högskoleingenjör kan du söka jobb inom många olika branscher beroende på vilken inriktning du valt att studera. Just nu råder det en balans på arbetsmarknaden för högskoleingenjörer, det vill säga att det finns jobb för de som examineras. Du kan även välja att studera vidare på en magister- eller masterutbildning, både i Sverige eller utomlands, om du vill fördjupa dig ytterligare. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv