10 maj 2016

Nu är det dags att ordna studentbostad

Det är hög tid att hitta någonstans att bo. Men kampen om studentlägenheterna är hård. Josefine ordnade sin bostad på två dagar.

Förra hösten beräknade Sveriges Förenade Studentkårer att bara tre städer kunde erbjuda bostad inom en månad. På många håll måste studenter bo i andra hand, som inneboende eller hemma hos föräldrarna.

När Josefine Haasnoot, 21, skulle börja plugga till förskollärare vid Göteborgs universitet hade hon bara två veckor på sig att hitta en bostad. Dessutom satt hon många mil därifrån, i Arvika.

Men efter ett par smarta telefonsamtal var bostaden ordnad.

– Jag ringde en kompis som gav mig ett nummer till en hyresvärd. Jag ringde och sa att ”Jag börjar plugga om två veckor, jag tar vad som helst!” säger Josefine.

Dagen efter ringde hyresvärden upp och erbjöd Josefine ett korridorrum med delat kök. Samtidigt stod  hon i kön hos Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder men det dröjde tills hon fick bostad på det sättet. Efter ett och ett halvt år i kön blev hon erbjuden en egen lägenhet där hon nu har flyttat in.

– Jag trivdes inte i den gamla lägenheten, det var var ett stökigt bostadsområde med väldigt mycket bråk och poliser inblandade dagligen. Och jag trivdes inte med delat kök. Nu bor jag i en 26 kvadrat stor lägenhet, det är en etta med köksvrå. Den är mycket bättre belägen, säger Josefine.

Josefines tips till en bostad

1. Utnyttja kontakter
Bo tillsammans. Gå genom kontakter. Många är beredda att bo tillsammans. Prata med kurskamrater, många vill sänka sina hyror och letar efter inneboende.

2. Ring värden direkt
Ring runt. Ring till hyresvärdar direkt. Nätsidorna är ofta dåliga så du vinner på att ringa direkt. Även om boendet känns dåligt, ta dig till stan. Där ordnar det sig.

3. Ställ dig i kö överallt

Köa redan nu Ställ dig i kö redan nu i många städer, oavsett om du har tänkt plugga där eller inte. Du förlorar inte på att stå i kö.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 10 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rekordstor brist på studentbostäder

Nu börjar hundratusentals studenter på landets högskolor och universitet. Bristen på bostäder har aldrig varit så stor. Tips: Så hittar du någonstans att bo. Inför höstterminen har rekordmånga studenter blivit antagna till landets högskolor, 270 000 studenter. Exempelvis har antalet antagna ökat med 23 procent till Högskolan i Skövde och i Borås är ökningen nästan lika stor, enligt siffror från V ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ministern: Plugga inte i storstäder

Bostadsminister Stefan Attefall menar att studenter måste väga in bostadssituationen när de väljer utbildningsstad. ”Ett misslyckande för svensk bostadspolitik” Bostadspolitiken är ett misslyckande och studenterna måste överväga andra alternativ än storstäder när de söker utbildning. Det säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) om den akuta situation som råder i många studentstäder i landet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Vägglöss – så undviker du dem

Antalet bostäder som saneras för vägglöss har ökat med 1 000 % de senaste fem åren. Och studentbostäder tillhör de mest drabbade. Vägglusen är en lurig insekt som har människan som favoritbyte, kommer fram på natten för att suga blod och som, om det saknas mat, kan gå i dvala i upp till ett år, för att vakna till liv när den känner doften av blod.
Läs mer