16 apr 2019

Rekordstor brist på studentbostäder

Nu börjar hundratusentals studenter på landets högskolor och universitet. Bristen på bostäder har aldrig varit så stor. Tips: Så hittar du någonstans att bo.

Inför höstterminen har rekordmånga studenter blivit antagna till landets högskolor, 270 000 studenter. Exempelvis har antalet antagna ökat med 23 procent till Högskolan i Skövde och i Borås är ökningen nästan lika stor, enligt siffror från Verket för högskoleservice, VHS.

Också större universitet märker av det ökade söktrycket. Uppsala universitet har antagit 1 500 fler studenter än tidigare och vid Linnéuniversitet är ökningen 2 000 personer, skriver Hem&Hyra.

Tova Bennet arbetar på Bopoolen som drivs av studentkårerna och förmedlar bostäder till studenter i Lund. Som vanligt är bostadssituationen svår.

– Ja, det är väldigt tufft. Har du inte ställt dig i kö redan är det i princip omöjligt att få en lägenhet, säger hon och råder dem utan bostad att ändå registrera sig för studentbostad hos bostadsbolagen.

Enligt Tova är väntetiden för ett korridorsrum i Lund sex månader och nyantagna studenter får vara beredda på att bo i andrahand under den första tiden, skriver Hem&Hyra.

Relaterat

Sex tips: Så hittar du studentbostad

Studentstäderna där du garanterat får bostad

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-08-10

Kåren startar bostadsförmedling

Nu startar kåren en egen bostadsförmedling för studenter i Stockholm. "Vi hoppas att det ska bli en tryggare andrahandsförmedling." Rekordmånga personer kommer till Stockholm för att studera i höst, men läget på bostadsmarknaden gör att studenter kan tvingas tacka nej till utbildningen de har antagits till. Det menar Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, som nu startar en egen andrah ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Sveriges minsta studentboende

Sveriges minsta studentboende är 8,8 kvadratmeter stort och finns  i Lund. Nu kan du som är Lundastudent tävla om ett bostadskontrakt. Och bostadsidén kan mycket väl bli verklighet i andra städer. Vardagsrum, sovplats, kök och bad – allt ryms på 8,8 kvadratmeter när AF Bostäder i Lund bygger Sveriges minsta studentlyor. Uppemot ett hundratal pyttelägenheter är på gång i området Norra Fäladen, ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer