räkna ut ditt meritvärde
27 okt 2021

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina högstadiebetyg och används för att se om du kommer in på det gymnasieprogram som du önskar. Vi visar hur du räknar ut det.

Vad är meritvärde?

Meritvärde är ett nummer som anger dina studieresultat och baseras på de 16 eller 17 högsta betygen du har. Sedan 2014 är maxpoängen 340 i stället för 320, så jämför inte med gamla resultat. De 20 extra poängen kan du bara få om du läst moderna språk, annars räknar du enbart 16 betyg. Om meritvärdet motsvarar eller överstiger antagningspoängen för en gymnasieutbildning är du behörig. Antagningspoängen för ett gymnasieprogram baseras på genomsnittet hos de som söker.

Räkna ut ditt metritvärde

Det enklaste sättet att räkna ut ditt meritvärde är att göra en lista över dina betyg och skriver poängen bredvid, sedan lägger du ihop dem. Har du högsta möjliga betyg i alla ämnen på högstadiet, exklusive moderna språk, blir summan 320 poäng. Med moderna språk blir summan 340 poäng.

Betygen motsvarar följande poäng:

A motsvarar 20 poäng.

B motsvarar 17,5 poäng.

C motsvarar 15 poäng.

D motsvarar 12,5 poäng.

E motsvarar 10 poäng.

F, vilket är underkänt, motsvarar 0 poäng.

Tänk på!

  • Har du 17 eller 18 betyg får du välja bort ett eller två av de sämsta betygen. Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg. Det 17:e betyget räknas med ifall du har läst moderna språk.
  • Ett lägre resultat betyder inte automatiskt att det är omöjligt att komma in på ett gymnasium. Vad som krävs baseras helt på vad de andra sökande har för meritvärde.
  • Förutom moderna språk har inget betyg mer värde än något annat. Höga betyg i matte ger dig alltså inte högre meritvärde även om du söker en naturvetenskaplig utbildning.

Om du riskerar underkänt

Om du riskerar att få ett underkänt betyg har du rätt till att snabbt få stöd i form av extra anpassningar. Känner du att du i behov av särskilt stöd ska prata med din läraren så kan denna ta det vidare och hjälpa dig.

Orättvist betyg?

Det är inte möjligt att överklaga ett betyg, men en lärare kan ändra ett betyg om det visar sig att ett betyg är uppenbart fel. Det kan till exempel komma fram att läraren missat ett bedömningsunderlag eller att det skett en förväxling av elever.

Räkna ut ditt meritvärde! 

Senast uppdaterad: 27 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när. Börja söka I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online. Sista ansökningsdagen Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Sveriges jobbigaste evenemang

Går det att tävla i vård och omsorg, måleri och telekommunikation? På Yrkes-SM 30 maj till 1 juni kan man bevittna att det är möjligt. Madicken Blomqvist förbereder sig för tävlingen genom att räkna formler, programmera maskinen och mäta in instrument. – Det gäller att kunna tänka stort och strategiskt, det är många faktorer som påverkar och körordningen för verktygen är viktig, det gäller att skr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

Därför kan det löna sig att plugga på sommaren

Fördelarna med att plugga på sommaren är många. Du slipper söka sommarjobb och kan förkorta vägen till examen. Men kurserna har trots det tyvärr blivit färre med åren. 

Läs mer