Visa allastudier.se som: Mobil

Sveriges jobbigaste evenemang

Går det att tävla i vård och omsorg, måleri och telekommunikation? På Yrkes-SM 30 maj till 1 juni kan man bevittna att det är möjligt. Madicken Blomqvist förbereder sig för tävlingen genom att räkna formler, programmera maskinen och mäta in instrument.

– Det gäller att kunna tänka stort och strategiskt, det är många faktorer som påverkar och körordningen för verktygen är viktig, det gäller att skriva ett program så att inget smäller, Det smäller ganska högt i en så stor maskin som det här, säger Madicken Blomqvist, finalist i CNC-fräs.

CNC-fräsen fräser fram olika former i stål, till exempel gängor och små hål. En CNC-operatör programmerar och mäter in verktygen med stor precision.

– Jag är mest nervös över tidspressen, det gäller att inte fastna på något, utan räkna på. Det kan komma svåra konturer när man räknar och räknar och när man sedan simulerar på datorn ser det inte rätt ut, säger Madicken.

Yrkes-SM går i år av stapeln i Malmö på den nyinvigda Malmömässan. Här ska 300 ungdomar upp till 22 år tävla i yrkesskicklighet i 23 yrken den 30 maj till 1 juni. . Florister, målare, svetsare, plåtslagare, IT-tekniker och trädgårdsanläggare är några av de yrken som deltar. Under fredagen koras vinnarna i varje yrke.

Under Yrkes-SM finns möjlighet att prova på olika yrken, några exempel är ”testa att koppla kabel och el”, ”köra simulator utan att krocka” eller ”motivlacka sin egen tröja”. Besökarna kommer även ha möjlighet att vinna praktikplatser och sommarjobb.

Yrkes-SM

Yrkes-SM hålls på Malmö Arena 30 maj - 1 juni. Det är fritt inträde för alla och är ett tillfälle för studiebsöka för skolor, föräldrar, media och ungdomar.Tävlingen har två konferencierer som guidar besökarna genom Yrkes-SM och visar hur man kan prova olika yrken på plats.

De svenska mästarna får möjlighet att representera det svenska Yrkeslandslaget i kommande WorldSkills Competition (Yrkes-VM) eller i EuroSkills (Yrkes-EM).

Yrkes-SM arrangeras vartannat år av WorldSkills Sweden som är ett samarbete mellan Utbildningsdepartementet, Skolverket och Internationella programkontoret samt LO och Svenskt Näringsliv. Hundratals ungdomar tävlar vartannat år sedan 2004 i olika yrkesgrenar där yrkesskicklighet sätts på prov.

Yrkes-SM:s webbsida

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 21 maj 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-26

Bäst i Sverige på företagande

Entreprenörskap blir viktigare i den nya gymnasieskolan i höst. Malmö Borgarskola vet hur man får eleverna att omvandla vardagsproblem till affärsidéer. Tips: Så lockar du fram entreprenören inom dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Nu får du plugga cirkus på gymnasiet

Vill du bli akrobat? Skolverket har godkänt 94 särskilda varianter av gymnasieutbildningar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-26

Tidig praktik ger känsla för hotellbranschen

På Vipeholmsskolan  får eleverna tidigt känsla för yrken inom hotellbranschen. Genom Elite Hotels är de ute på praktik redan första året.

Läs mer