13 okt 2021

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när.

Börja söka

I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.

Sista ansökningsdagen

Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.

Inträdesprov

I mars genomför flera av de estetiska och engelskspråkiga utbildningar sina inträdesprov. Kolla upp vilka datum som gäller för just din utbildning om du sökt någon med antagningsprov.

Preliminärt antagningsresultat

I slutet av april kan du se ditt preliminära antagningsresultat på www.gyantagningen.se. Från och med 27 april kan du göra ett omval om du vill det.

Slutgiltigt antagningsresultat

I början av juli visas de slutgiltiga antagningsresultaten på www.gyantagningen.se. Den 21 juli är sista dagen för att svara på antagningsresultatet och bekräfta vad du har valt att gå.

Gymnasiet börjar

I slutet av augusti börjar din gymnasieutbildning. Kolla upp exakt datum som gäller för utbildningen du kom in på, det varierar något runt om i Sverige.

Mer om gymnasievalet

Välj rätt program till gymnasiet

Test: VIlket gymnasieprogram passar dig?

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Räkna ut ditt meritvärde

När det är konkurrens om platserna till högskolan bedöms du utifrån dina gymnasiebetyg och meritvärdet. Så här räknar du ut ditt meritvärde. Här kan du räkna ut ditt meritvärde automatiskt. Om du hellre vill räkna ut det manuellt, följ instruktionerna nedan. Varje betyg får ett siffervärde enligt följande: A : 20B : 17,5C : 15D : 12,5E : 10F : 0 Siffervärdet för varje betyg multipliceras med kurse ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Så påverkas du av nya gymnasieskolan

Det är yrkeseleverna som tydligast kommer att märka att gymnasieskolan stöpts om. Kanske gör förändringen att fler rådvilla niondeklassare tar det säkra för det osäkra och väljer ett teoretiskt program. Gymnasiereformen kan liknas vid en flytt: En hel del gamla möbler får följa med, men planlösningen är helt ny. Det viktigaste att komma ihåg är att en utgång – den till högskolan – inte längre själ ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Välj rätt program till gymnasiet

Statistiken visar att eleverna överger yrkesprogrammen. Carl-Magnus och Ella har gjort olika val – och är båda nöjda.

Läs mer