21 okt 2021

De har tagit "CSI" in i klassrummet

De använder CSI-tekniker i sin undervisning på gymnasiet. Nu har Roger och Kara utsetts till världens tredje mest innovativa lärare.

För att få sina gymnasieelever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen började Kara Barker-Åström och Roger Lister använda kriminalteknologi i undervisningen. Nu har de utsetts till världens tredje mest innovativa lärare bland 200 000 nominerade.

– Vi ville att eleverna skulle kunna relatera till saker som de själva känner igen. Alla tittar ju på serier som ”CSI” och ”Dexter” så vi tänkte att det var ett bra sätt att få dem nyfikna och intresserade, säger Kara.

Första gången som Kara och Roger anordnade kursen på skolan där de jobbar, Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm, var förra hösten. Till nästa år utökas kursen från 50 poäng till 100 poäng, på elevernas begäran.

– Det är väldigt upplyftande att se en ”svagare” elev med entusiasm jobba sig igenom matematik, fysik och biologi eftersom de tror att slutresultatet kan bli intressant. Att få en elev motiverad är annars lärarens största problem, säger Kara.

Kara och Roger nominerades av Lärarförbundet och Microsoft i Sverige till finalen för innovativa lärare i Washington, där de fick ta emot sin utmärkelse.

– Som lärare blir ens arbete inte uppmärksammat särskilt ofta så det var en väldigt härlig känsla, säger Roger.

Exempel på övningar i kursen

Blod. Eleverna analyserar blodmönster för att till exempel avgöra den exakta platsen för mordet eller hur många knivhugg som gjordes.

Fingeravtryck. Eleverna säkrar fingeravtryck och analyserar dem.

Skelett. Eleverna får titta på skelettben för att
avgöra till exempel kön och ålder på den avlidne.

Ögonvittnesbilder. Med hjälp av datorprogram får eleverna skapa ögonvittnesbilder.

Relaterat

Sofie är smartare än TV-serierna

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Gymnasieskolor satsar på E-böcker

Snart kan slitna skolböcker vara ett minne blott i svenska skolor. Till hösten 2010 blir Statsgymnasiet i Århus första skolan i landet att satsa på papperslös undervisning och i Jönköping satsar skolorna på läsplattor. Höstterminen blir en ny start för Statsgymnasiet i Århus. Då kommer man nämligen övergå till undervisning helt på bärbara datorer, smartboards och e-böcker, rapporterar Bogmarked ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Valet till gymnasiet är ett av livets viktigaste val.  Nyckeln är att få struktur på sina tankar. Vi hjälper dig. –  Det är viktigt att få struktur på sina tankar och att  ta sig ordentligt med tid för att tänka igenom sitt gymnasieval. Två bitar ska man ha koll på, den inre när man tittar på sig själv, sina intressen och färdigheter och den yttre när man tittar på olika utbildning ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Här är vinnarna i gymnasiekampanjen

Under ansökningsperioden till gymnasiet, har AllaStudier.se haft en tävling som vände sig till de som ska välja. Nu är vinnarna korade, som alla vinner varsin moped Baotian City. Kampanjen, där man kunde vinna en moppe "Baotian City" värde ca 11 000 kr är nu avslutad och vi presenterar samtliga vinnare nedan. Kampanjen gick ut på att man skulle göra ett test som var skrivet med glimten i ögat och ...
Läs mer