18 okt 2021

Friskolor drar upp snittbetyget

Ju större andel elever som går i friskola, desto högre snittbetyg för alla elever i kommunen, visar en ny forskarrapport.

Eleverna i de kommunala skolorna drar lika stor nytta av friskolorna i form av bättre resultat, enligt studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Om andelen friskoleelever i en kommun ökar med tio procentenheter förbättras niondeklassarnas resultat med 3–5 procent. Den kan illustreras med att 2 av 20 elever i en klass höjer sitt betyg ett steg.

– Resultaten för svenska elever har sjunkit sedan 1990-talet. Det finns en massa tänkbara orsaker till det, och friskoleetableringen är en som lyfts fram. Men det är inte friskolorna som varit problemet. Det är den viktigaste slutsatsen, säger professor Mikael Lindahl, en av rapportförfattarna.

Rapporten ger inte svar på varför friskolorna tycks ha bromsat en negativ utveckling. Forskarna finner inget stöd för betygsinflation, men pekar på att konkurrensen kan få skolorna att skärpa sig och att nya idéer sprids mellan skolorna. Rapporten går inte heller in på det ökande gapet mellan de sämsta och de bästa elevernas resultat, och vilken roll friskolorna haft i det sammanhanget. Segregeringen är en fråga som Ifau studerar i ett separat projekt.

Sök gymnasieutbildningar

Sök bland Sveriges alla gymnasieutbildningar på gymnasium.se

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Polischefen: Förbjud alla studentflak

Stora risker när berusade studenter åker på osäkra flak. "Hela grejen med studentflak borde förbjudas." Snart börjar perioden då Stockholms gator fylls av hundratals studentflak med glada och sjungande ungdomar på. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp, men om man uppfyller vissa krav är det ändå tillåtet vid till exempel skolavslutningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer