Visa allastudier.se som: Mobil

Friskolor drar upp snittbetyget

Ju större andel elever som går i friskola, desto högre snittbetyg för alla elever i kommunen, visar en ny forskarrapport.

Eleverna i de kommunala skolorna drar lika stor nytta av friskolorna i form av bättre resultat, enligt studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Om andelen friskoleelever i en kommun ökar med tio procentenheter förbättras niondeklassarnas resultat med 3–5 procent. Den kan illustreras med att 2 av 20 elever i en klass höjer sitt betyg ett steg.

– Resultaten för svenska elever har sjunkit sedan 1990-talet. Det finns en massa tänkbara orsaker till det, och friskoleetableringen är en som lyfts fram. Men det är inte friskolorna som varit problemet. Det är den viktigaste slutsatsen, säger professor Mikael Lindahl, en av rapportförfattarna.

Rapporten ger inte svar på varför friskolorna tycks ha bromsat en negativ utveckling. Forskarna finner inget stöd för betygsinflation, men pekar på att konkurrensen kan få skolorna att skärpa sig och att nya idéer sprids mellan skolorna. Rapporten går inte heller in på det ökande gapet mellan de sämsta och de bästa elevernas resultat, och vilken roll friskolorna haft i det sammanhanget. Segregeringen är en fråga som Ifau studerar i ett separat projekt.

Sök gymnasieutbildningar

Sök bland Sveriges alla gymnasieutbildningar på gymnasium.se

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det du brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men kom ihåg att plugget ska vara roligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Näringslivet coachar nior

Gymnasievalet närmar sig för niondeklassarna och osäkerheten är stor.  Som ett alternativ till prao och traditionell studie- och yrkesvägledning tar allt fler skolor hjälp av näringslivet för att vidga elevernas perspektiv. Hjulstaskolan i Stockholm är en av de skolor som har satsat ordentligt på att synliggöra arbetslivet för sina elever.  Genom programmet MyDreamNow kommer klasscoacher ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Programmen som ger högst lön

Vill du tjäna stora pengar snabbt efter gymnasiet? Här är programmen. Jakob följde sin hockeydröm. Lista: Här blir lönen högst. Skillnaden kan vara stor om du vill plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Väljer du rätt så kan du få drömlönen innan du fyllt 21. Bara två år efter studenten tjänar elever från industritekniska och byggprogrammet mer än 270 000 per år.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön