06 okt 2023

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många.

Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktuellt som tagit del av preliminära siffror från Verket för högskoleservice.

Störst studenttapp gör Högskolan i Skövde, där 55 procent färre har sökt deras lärarutbildning inför hösten, rapporterar TT.

Så ser arbetsmarknaden ut

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser ser arbetsmarknaden bra ut för exempelvis yrkeslärare och lärare i estetiska och praktiska ämnen. Anställningsbehovet för lärare i grundskolans senare år och gymnasielärare i allmänna ämnen är däremot inte lika högt. Behovet skiftar beroende på region, ort och skola.

Behovet av lärare på högskole- och universitetsnivå befinner sig generellt sett i balans, men skillnaderna mellan ämnen är stor. Arbetsförmedlingen råder därför att man inte drar för generella slutsatser.

Så gör du

För att bli behörig lärare på grundskole- eller gymnasienivå kan du plugga på lärarprogrammet som finns på flera olika högskolor och universitet.

Vill du hellre bli lärare på förskolan finns förskollärarprogrammet på Umeå universitet, Karlstad universitet och Linnéuniversitetet.

Linköpings universitet finns också folkhögskollärarprogrammet för dig som gillar en lite mer ovanlig undervisningsform.

Privat"Man behöver vara flexibel"

– Folkhögskola passar mig bäst. Man får ha en dialog med deltagarna eftersom de är vuxna människor. Man lär och växer, säger lärarstudenten Erik, 25, som just nu gör sin praktik som folkhögskollärare på Sigtuna folkhögskola.

Erik pluggade religionsvetenskap, praktiskt filosofi och historia på Linköpings universitet innan han hoppade på folkhögskollärarprogrammet.

– Man lär sig att vara flexibel. Ämneskunskaper är inte lika viktigt, det är pedagogiken som är viktigt på folkhögskolan. Jag gillar religion och är intresserad av utbildningar till församlingspedagog som den på Sigtuna.

Vem passar som folkhögskollärare?

– Om man ser till vår kurs så är det en mängd olika människor som pluggar. Mångfalden bland lärarna är bra, folkhögskolan är varierad, då behövs varierade lärare. Varje egen skola har egna krav på kompetens. Man behöver vara flexibel och ha ett engagemang, en vilja att se individen och att engagera sig för skolan.

Eriks tips till dig som funderar

  • Våga pröva. Folk kan tänka att ”vad är det för yrke?” men man borde pröva.
  • Utbildningen passar för alla som kan dela folkbildningens idé och förstår varför den finns.
  • Det är helt okej att vara ung, jag är till exempel bara 25 år. Alla här har samma tillgång till programmet.

Relaterat

Helena startade Svensk skola i Thailand

Hennes jobb: Att lära lärare ny teknik

Skribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 06 okt 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-06

Lundagård startar internationell sajt

Studenttidningen Lundagård lanserar en ny sajt på engelska. ”Det ska bli bra att få in nya idéer” säger webbredaktör Gustaf Eriksson. I fredags lanserade studenttidningen Lundagård sin nya satsning: Lundagard.net, en engelskspråkig webbtidning för internationella studenter. – Det handlar om att det kommer tusentals internationella studenter till Lund varje år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Sexologi – plugga kärlek och sex

AllaStudier.se kollar utbudet på Sveriges högskolor om man vill plugga kärlek...och sex. Sexologi vid Malmö Högskola tillhör en av de mest populära kurserna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Han betalar dyrt för drömmen

Sedan Sverige införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter förra året har antalet minskat drastiskt. Ejike från Nigeria är en av dem som betalar för drömmen.

Läs mer