16 apr 2019

Plugga till ull-akademiker – jobba med barn

Firade du också internationella tovningsdagen 2 oktober? Gillar du att jobba med händerna? Bara fantasin sätter gränser för vad en ull-akademiker kan göra.

Vad gör en ull-akademiker?

- Det är på så många nivåer. Dels att lära sig om ull som raser och kvalitet, dels att bolla idéer. Man tovar, blandar med tyger och färgar – det är väldigt, väldigt kul och utvecklande! Vi fick till exempel i uppgift att göra en ”fotbeklädnad” och när vi var klara stod det fjorton helt olika produkter framför oss. Trots att vi arbetade tillsammans får vi fram olika saker.

I somras pluggade Maria Haglund färdigt till ull-akademiker. Utbildningen vid Kyrkeruds folkhögskola tog två år. Hon firade internationella tovningsdagen 2 oktober och rekommenderar andra att besöka hemsidan www.feltunited.com.

Vilka fördomar möter du?

- Det är alltid någon som är avundsjuk. Kunskaper om ull har kommit mera på senare år. Folk säger att det luktar och så, men andra tycker att det är häftigt.

Hur kan man använda ull-akademin i arbetslivet?

- En som studerade tillsammans med mig använder det inom omsorgen. Du kan använda det med barn och med handikappade till exempel, och ha hantverksworkshop. En vän sa till mig att ”Du måste ju få ut din kreativitet någonstans!” och det är väldigt skönt att kunna göra det.

Maria tipsar: Så kan du använda ull-akademin
  1. Bli slöjdlärare
  2. Starta kursverksamhet
  3. Arbeta med barn
  4. Led workshops inom omsorgen
  5. Bara fantasin sätter gränser!
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hantverk – plugga med händerna

Är du intresserad av trä, metall och porslin? Gillar du klockor, konst, hår och blommor? En hantverksutbildning leder till en spännande karriär. Möjligheterna inom hantverksvärlden är nästan oändliga. Du kan få lära dig att bygga en brygga, klippa hår, sy historiska dräkter, designa glas och smida knivar – och mycket, mycket mer. Enda begränsningarna är din egen smak och fantasi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Våga vägra hängmattan

Tillhör du skaran som slappnar av mest när du får aktivera dig? Utbildningssverige sjuder av kurser även under sommaren ­– för dig som vill vägra hängmattan. För den som vill stanna i stan finns massor av alternativ. Folkuniversitetet är en stor kursarrangör med kurser under hela sommaren. Folkuniversitetet i Stockholm erbjuder till exempel 489 sommarkurser inom alltifrån drama, konst, språk och h ...
Läs mer