16 apr 2019

Plugga till ull-akademiker – jobba med barn

Firade du också internationella tovningsdagen 2 oktober? Gillar du att jobba med händerna? Bara fantasin sätter gränser för vad en ull-akademiker kan göra.

Vad gör en ull-akademiker?

- Det är på så många nivåer. Dels att lära sig om ull som raser och kvalitet, dels att bolla idéer. Man tovar, blandar med tyger och färgar – det är väldigt, väldigt kul och utvecklande! Vi fick till exempel i uppgift att göra en ”fotbeklädnad” och när vi var klara stod det fjorton helt olika produkter framför oss. Trots att vi arbetade tillsammans får vi fram olika saker.

I somras pluggade Maria Haglund färdigt till ull-akademiker. Utbildningen vid Kyrkeruds folkhögskola tog två år. Hon firade internationella tovningsdagen 2 oktober och rekommenderar andra att besöka hemsidan www.feltunited.com.

Vilka fördomar möter du?

- Det är alltid någon som är avundsjuk. Kunskaper om ull har kommit mera på senare år. Folk säger att det luktar och så, men andra tycker att det är häftigt.

Hur kan man använda ull-akademin i arbetslivet?

- En som studerade tillsammans med mig använder det inom omsorgen. Du kan använda det med barn och med handikappade till exempel, och ha hantverksworkshop. En vän sa till mig att ”Du måste ju få ut din kreativitet någonstans!” och det är väldigt skönt att kunna göra det.

Maria tipsar: Så kan du använda ull-akademin
  1. Bli slöjdlärare
  2. Starta kursverksamhet
  3. Arbeta med barn
  4. Led workshops inom omsorgen
  5. Bara fantasin sätter gränser!
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Plugga alternativt

Glöm läroplaner, tentor och lärarledda lektioner. Det finns utbildningar som lär ut på nya, alternativa sätt. Katarina Nilsson pluggar på Hyper Island, där allting baseras på ”learning  by doing” och att utveckla sina egna metoder att lära sig. Katarina Nilsson pluggar eCommerce Business på Hyper Island, en yrkeshögskoleutbildning där allting handlar om att vara i synk med branschen.  Traditi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bo på skolan – höj kreativiteten

Värme och kreativitet. Det är så folkhögskoleeleverna Annie Johansson, Maria Camacho och Björn Eriksson sammanfattar sitt internatliv på Fridhems Folkhögskola. Annie Johansson, 23, Maria Camacho, 22 och Björn Eriksson, 23 bor sedan i höstas på Fridhems folkhögskola i Skåne, som är Sveriges största folkhögskoleinternat.  Att bo på skolan är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö, och på F ...
Läs mer