De analyserar blod, spårar tungmetaller och hittar kemikalier i avloppet. Låter det som en TV-serie? Följ med till verklighetens CSI.
Efter gymnasiet ville Sofie Rhönnstad komma iväg. Hon tyckte om kemi och tyckte att utbildningen till högskoleingenjör i kemisk analysteknik vid Linköpings universitet verkade intressant. Ansökningen var en chansning.
"Jag kollar inte så mycket på CSI"
TV-serierna om amerikanska kriminaltekniker har under ”CSI”-paraplyet blivit allt mer populära på senare år. Med provrör, tops och knivskarpa analyser spärrar hjältarna in skurkar på löpande band.
På Linköpings universitet gjorde man reklam för den forensiska inriktningen i utbildningen och Sofie fastnade för chansen att vara en del i rättskedjan. Men serierna har inte mycket med verkligheten att göra. Verkligheten är inte så tjusig som TV.
- I verkligheten är det inte samma person som gör allt. På teve jobbar polis och kemister på samma ställe. I verkligheten är många fler inblandade, alla har olika behörigheter.
Sofie reagerar också på att huvudpersonerna i serierna är övertygade om vad som är rätt och fel.
- På TV kan de utifrån en analys ge ett säkert svar på vad ett prov innehåller. Riktigt så enkelt är det inte. Det är mer detektivarbete för att komma fram till vilka substanser ett prov innehåller. Jag kollar inte så mycket på CSI, de pratar ibland om saker som inte stämmer.
Vilka likheter finns med TV-serierna?
- Vi jobbar ju åt polisen. Vi i Linköping tar hand om alla kroppsprover från lever, urin, blod och så vidare. På teve är det lite flashigare, men visst, vi gör de analyserna.
Screenings i obduktioner
Sofie arbetar på Rättsmedicinalverket, RMV. I juni tog hon sin examen och sedan dess har hon jobbat på RMV. Verket utför kvalificerade analyser och bedömningar inom bland annat rättskemi och rättsmedicin. Inom forskning och utveckling samarbetar man med flera universitet.
- En vanlig dag sitter jag på labbet. Vi gör läkemedelsscreening i obduktioner med en analysteknik som kallas gaskromatografi. Det ger oss kromatogram som visar vilka ämnen provet innehåller, och det gör att vi kan identifiera vilka läkemedel personen har i kroppen. Utifrån analyserna kan vi se om det finns något läkemedel som bidragit till dödsorsaken.
När hon inte sitter inne på labbet underhåller Sofie bland annat analysinstrument och genomför utvärderingar av analysresultaten.
Utbildningen har bland annat gett Sofie kunskaper i forensisk teknik med utgångspunkt från en matematisk naturvetenskaplig modellsyn. Hon kan genomföra experiment, analyser och laborationer. Hon kan modellera och lösa problem inom området för kemisk analysteknik med hjälp av matematiska verktyg.
- Utbildningen var en bred ingenjörsutbildning där jag läste matematik, kvalitetsutveckling och ekonomi. Jag studerade också kemi, analysteknik, instrumenthantering, metodhantering och ganska stora delar våtkemiskt i labbet. Utbildningen gör reklam för sig med forensiken. Men chansen att få ett sånt jobb är inte stor. Jag hade tur.
Sofie tipsar: Så får du mitt jobb
- Du bör ha ett stort intresse för kemi och tycka att praktiskt laboratoriearbete är roligt.
- Hitta en relevant och framför allt rolig utbildning som du trivs med.
- Sök gärna examensarbete (om/när du är i slutet av din utbildning) och sommarjobb här, det är oftast det bästa sättet att ta sig in på företaget.
- Våga satsa och följa dina drömmar. Även om chansen kanske inte alltid är så stor ska man inte glömma att den finns!
Per Samuelson