19 okt 2021

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA.

För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.

– Man utvecklas ju! säger hon.

Alexandra är med i en grupp som övar sig inför amerikanska högskoleprovet SAT, och hon pluggar både tyska och spanska. Dessutom har hon anmält sig till Model United Nations i Lübeck, där gymnasieungdomar simulerar arbetet i FN.

– Med SAT-gruppen gör jag det för att min stora dröm är att plugga utomlands, i USA. Och sidoaktiviteter är bra för framtiden. Och så tycker jag att det är roligt med språk, säger Alexandra.

Aktiviteterna ligger ofta i anknytning till skolan. Det gör att Alexandra inte tycker att hon behöver lägga så mycket extratid på fritidsaktiviteterna.

Inför framtiden är hon nyfiken på att jobba inom ekonomi eller marknadsföring.

– I trean kan man lägga till kurser som ung företagsamhet, och det är ju bra. Det vill jag gå. Det låter kul, dels om det går bra, dels att man får prova på att driva ett företag själv.

Alexandras tips om fritidsaktiviteter

  • Börja tänka på vad du tycker om att syssla med. Utgå från dig själv, vilka är dina intressen? Din skola kanske har en grupp?
  • Jobba som volontär. Kolla på internet och hitta en förmedling som du gillar. Jag kan rekommendera  volontärbyrån. Man kan få stipendium genom Star for Life.
  • Praktik. Det kanske finns något nära, eller du kanske känner någon? Prova och se om det passar dig.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Pedofil fick starta gymnasieskolor

En dömd pedofil fick starta tre friskolor i Stockholm. Idag har han lämnat över ledningen till kvinnlig hallick. En dömd pedofil har startat och drivit tre fristående gymnasieskolor i Stockholmsområdet, uppger TV 4 Nyheterna. År 2000 fick den 47-årige mannen tillstånd att starta friskolorna, trots att han mindre än två år tidigare avtjänat ett treårigt fängelsestraff för att ha haft samlag med en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nollningen: Sexistisk mobbning

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen. Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

124 000 gymnasister pendlar varje dag

Allt fler elever går i gymnasieskola någon annanstans än i sin hemkommun. Konkurrensen leder utvecklingen mot färre och större utbildningsplatser. En ökning med 15 000 elever på fyra år. Kommungränser spelar allt mindre roll när elever ska välja gymnasieutbildningar. Totalt pendlar ­om­kring 124 000 elever över ­kom­mun­gränsen läsåret 2010/ ­2011 – en ökning med 15 000 elever på fem år.
Läs mer