Cirkus
03 nov 2011

Nu får du plugga cirkus på gymnasiet

Vill du bli akrobat? Skolverket har godkänt 94 särskilda varianter av gymnasieutbildningar.

Utbildningar i yrkesfiske, cirkus och fysik är några av de varianter på gymnasieprogram som fått klartecken att starta nästa höst.

Höstterminen 2011 införs en ny gymnasieskola. Nyordningen innebär bland annat att det stora utbudet av lokalt utformade utbildningar bantas – utbudet ska bli mer överblickbart. Skolverket har nu beslutat vilka gymnasieskolor som får gå utanför den nationella mallen, och starta särskilda varianter av program. Dit hör nio skolor med waldorfutbildningar och ett antal spetsutbildningar – med hög studietakt – i exempelvis fysik, moderna språk och historia. Elever i hela landet kan söka till de flesta av dessa särskilda varianter på utbildningar.

Totalt 94 utbildningar har fått klartecken av Skolverket. Förutom de särskilda varianterna har 52 yrkesutbildningar fått en särställning som riksrekryterande. I den gruppen finns exempelvis sjöfarts- och flygteknikutbildningar och exklusiva utbildningar i till exempel urmakeri.

Skolverket har tagit ställning till drygt 400 ansökningar, och flertalet har alltså avslagits. Enligt Skolverket har dock gymnasieskolorna stora möjligheter att sätta sin egen prägel på ett nationellt program, genom att plocka av de kurser som får finnas inom fördjupningen på varje program.

Fakta: Urmakeri och modedesign

I den nya gymnasieskolan finns 18 nationella program. Därutöver får ett antal gymnasieskolor ge särskilda varianter på nationella program och/eller riksrekryterande utbildningar. Några exempel:

Gullmarsgymnasiet (Lysekils kommun): vattenbruk.

Vildmarksgymnasiet (Hylte kommun): yrkesfiske i sötvatten.

Björkö fria gymnasium (Stiftelsen Waldorfpedagogik i Wreta kloster): waldorf.

Vasaskolan (Gävle kommun): cirkus.

Orust praktiska gymnasium (Baggium utbildning AB): sjöfartsutbildning.

Liljaskolan (Vännäs kommun): urmakeri.

Polhemsskolan (Lunds kommun): fysik.

Apelrydsskolan i Båstad (Stiftelsen Fredrika Bremerförbundet): etisk modedesign.

Källa: Skolverket.

TT
Senast uppdaterad: 03 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Rektorer anlitar byggelever privat

Flera rektorer och lärare i Karlskrona har anlitat elever på de praktiska programmen för att bygga privat. På landets yrkespraktiska utbildningar bygger elever hus och bakar kakor för fulla muggar. Det är ett hot mot konkurrensen med privata företag, menar kritiker. Men exakt var gränsen går är inte reglerat i lag. Tidigare i november krävde en konditor i Växjö att en av gymnasieskolornas kondit ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nybakade studenter pluggar – i sommar

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik. Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj med hjärta och hjärna

Gymnasievalet står för dörren och frågan är om man ska välja med hjärta eller hjärna. Träffa  Emma och Olle som har tänkt på olika sätt. För niondeklassare är det hög tid att börja fundera på vilket gymnasieprogram som verkar bäst för framtiden. Men ska man välja med hjärtat eller hjärnan? – Både och. Det viktigaste är att fundera på vad man tycker är roligt och vad man inspireras av, säger I ...
Läs mer