Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt.
Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Yrkesprogram
Hossein Kassem, 19 år, pluggar hotell och restaurang på ett yrkesinriktat program på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö.
Hans framtidsplaner är att jobba som kock, gärna både i Sverige och utomlands. Han vill gärna praktisera i Spanien så snart som möjligt och på sikt kanske starta eget.
– Jag har alltid gillat att laga mat och att hitta på egna varianter på mat. Det här programmet leder till bra jobb inom restaurang direkt efter gymnasiet därför valde jag det, säger Hossein.
Det här kännetecknar yrkesprogrammen:
- Förbereder för jobb direkt efter gymnasiet.
- Stark inriktning mot yrken.
- Liten andel kärnämnen (”gymnasiegemensamma ämnen”) som svenska, engelska, matematik.
- Stor andel karaktärsämnen, specifika för just ditt gymnasieprogram.
- Ger inte automatiskt behörighet till högskolan (men genom individuellt val kan du skaffa det).
- Minst 15 veckor ”arbetsplatsförlagt lärande” dvs praktik.
Högskoleförberedande program
Dante Zia, 17 år, pluggar på naturvetenskapsprogrammet på S:t Petri skola i Malmö. Naturvetenskapsprogrammet tillhör den grupp av program som är högskoleförberedande. Dante planerar att jobba som läkare, civilingenjör eller civilekonom i framtiden.
– Jag valde programmet eftersom jag ville ha en bred linje med många möjligheter. Det var för tidigt att välja ett yrke redan i nian. Jag tyckte att matte var kul och jag visste att jag ville plugga vidare på högskolan så småningom, därför passade Natur, säger Dante.
Johanna Boussard