Visa allastudier.se som: Mobil

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt.

Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.

Yrkesprogram

Hossein Kassem, 19 år, pluggar hotell och restaurang på ett yrkesinriktat program på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö.

Hans framtidsplaner är att jobba som kock, gärna både i Sverige och utomlands. Han vill gärna praktisera i Spanien så snart som möjligt och på sikt kanske starta eget.

Jag har alltid gillat att laga mat och att hitta på egna varianter på mat. Det här programmet leder till bra jobb inom restaurang direkt efter gymnasiet därför valde jag det, säger Hossein.

Det här kännetecknar yrkesprogrammen:

  • Förbereder för jobb direkt efter gymnasiet.
  • Stark inriktning mot yrken.
  • Liten andel kärnämnen (”gymnasiegemensamma ämnen”) som svenska, engelska, matematik.
  • Stor andel karaktärsämnen, specifika för just ditt gymnasieprogram.
  • Ger inte automatiskt behörighet till högskolan (men genom individuellt val kan du skaffa det).
  • Minst 15 veckor ”arbetsplatsförlagt lärande” dvs praktik.

Högskoleförberedande program

Dante Zia, 17 år, pluggar på naturvetenskapsprogrammet på S:t Petri skola i Malmö. Naturvetenskapsprogrammet tillhör den grupp av program som är högskoleförberedande. Dante planerar att jobba som läkare, civilingenjör eller civilekonom i framtiden.

Jag valde programmet eftersom jag ville ha en bred linje med många möjligheter. Det var för tidigt att välja ett yrke redan i nian. Jag tyckte att matte var kul och jag visste att jag ville plugga vidare på högskolan så småningom, därför passade Natur, säger Dante.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 15 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Moa kombinerar gymnasiet med musikkarriär

18-åriga Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. För Alla Studier berättar hon om kombinationen gymnasieelev och kändis. Den skönsjungande och charmiga 18-åringen Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. Nu varvar hon sina gymnasiestudier hemma i Alingsås med inspelningar och koncerte ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär. De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-09

Gymnasieprogram du inte visste fanns

Einar Kling Odencrants pluggar nycirkus på gymnasiet. Här är gymnasieprogrammen du inte visste fanns. Einar Kling Odencrants, 18 år har gjort ett lite annorlunda gymnasieval och läser estetiskt program med inriktning nycirkus på S:t Botvids gymnasium. Det innebär cirkus på schemat 12 timmar i veckan och en grym kroppskontroll. - Jag har alltid hållit på med estetiska ämnen som teater och bild och ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön