19 okt 2021

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA.

För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.

– Man utvecklas ju! säger hon.

Alexandra är med i en grupp som övar sig inför amerikanska högskoleprovet SAT, och hon pluggar både tyska och spanska. Dessutom har hon anmält sig till Model United Nations i Lübeck, där gymnasieungdomar simulerar arbetet i FN.

– Med SAT-gruppen gör jag det för att min stora dröm är att plugga utomlands, i USA. Och sidoaktiviteter är bra för framtiden. Och så tycker jag att det är roligt med språk, säger Alexandra.

Aktiviteterna ligger ofta i anknytning till skolan. Det gör att Alexandra inte tycker att hon behöver lägga så mycket extratid på fritidsaktiviteterna.

Inför framtiden är hon nyfiken på att jobba inom ekonomi eller marknadsföring.

– I trean kan man lägga till kurser som ung företagsamhet, och det är ju bra. Det vill jag gå. Det låter kul, dels om det går bra, dels att man får prova på att driva ett företag själv.

Alexandras tips om fritidsaktiviteter

  • Börja tänka på vad du tycker om att syssla med. Utgå från dig själv, vilka är dina intressen? Din skola kanske har en grupp?
  • Jobba som volontär. Kolla på internet och hitta en förmedling som du gillar. Jag kan rekommendera  volontärbyrån. Man kan få stipendium genom Star for Life.
  • Praktik. Det kanske finns något nära, eller du kanske känner någon? Prova och se om det passar dig.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten. På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skola – snart även på lördagar

För att klara kurserna kan skola på lördagar bli aktuellt för gymnasieelever. Försök ska börja på en skola. Skola även på lördagar. Det kan bli verklighet redan nästa höst för de av Stockholms gymnasieelever som behöver extra hjälp för att klara sina kurser. När Stockholms stads budget för 2012 presenteras senare i veckan kommer ett förslag om lördagsgymnasium finnas med.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ge dig själv internationell touch

För den som vill kratta för sig själv i den internationella manegen finns många gymnasieprogram med internationell inriktning, med IB-programmet i spetsen. International Baccalaureate (IB) är helt igenom internationellt, med undervisning på engelska och egen läroplan och betygsskala.  Vem väljer då IB-programmet? – En elev som vill ha en utmaning ,  men framförallt som ser sig som en vär ...
Läs mer