10 maj 2016

Studera mode på högsta nivå

Högskolan i Borås har blivit först i landet att erbjuda forskarutbildning i modedesign och textil management.

I och med Högskoleverkets beslut kan Högskolan i Borås nu starta utbildning på forskarnivå inom textil och mode. Examenstillståndet gäller både konstnärlig forskarexamen och så kallad generell, det vill säga vetenskaplig, forskarexamen. Utbildningen som leder fram till den konstnärliga forskarexamen kommer att ha modedesign och textildesign som huvudinriktningar.

– I Sverige finns bara två lärosäten med tillstånd att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå, Göteborgs och Lunds universitet. Högskolan i Borås blir alltså den tredje i skaran, men inriktningarna textil och mode blir man i dagsläget ensam om, säger Agnes Ers, projektledare på Högskoleverket. 

Två andra lärosäten som också ansökt om tillstånd att utfärda konstnärlig forskarexamen är Konstfack i Stockholm och Luleå tekniska universitet. Högskoleverket har emellertid avslagit deras ansökningar.

Länkar: Utbildningar inom mode och textil

Modestudier

Textildesign

Textilvetenskap

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 10 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Spjutspetsar i flintsten har påverkat det mänskliga tänkandet. Det visar nya fynd som arkeologer vid Lunds universitet gjort i Sydafrika hos människor som levde där för ungefär 80 000 år sedan. Tillverkning av spjutspetsar blev en hjälp för utvecklingen av människornas hjärnor. Enligt professor Lars Larsson, som lett utgrävningarna i grottan Hollow Rock Shelter cirka 25 mil norr om Kapstaden, ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Vilket universitet är bäst?

Karolinska institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet är Sveriges bästa universitet enligt nyutkomna Times Higher Education World Rankings 2014-15. Men hur stor vikt ska man lägga vid rankningslistor när man väljer lärosäte? I veckan kom ”Times Higher Education World Rankings 2014-15”, en av de mest kända globala rankningslistorna som rankar lärosäten världen över.
Läs mer