18 okt 2021

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Spjutspetsar i flintsten har påverkat det mänskliga tänkandet. Det visar nya fynd som arkeologer vid Lunds universitet gjort i Sydafrika hos människor som levde där för ungefär 80 000 år sedan.

Tillverkning av spjutspetsar blev en hjälp för utvecklingen av människornas hjärnor. Enligt professor Lars Larsson, som lett utgrävningarna i grottan Hollow Rock Shelter cirka 25 mil norr om Kapstaden, hade människorna som bodde där för 80 000 år sedan tre olika sätt att tillverka sina pilspetsar.

Tidigare kastade man helt enkelt bort ämnet om något gick snett. De människor som arkeologerna undersökt kunde rätta till misstag genom att använda olika metoder.

Abstrakt tänkande

För 200 000 år sedan vandrade det runt människor som såg ut som vi i Afrika, men de tänkte inte på samma sätt som vi gör.

Under drygt 100 000 års tid levde det människor som agerade utifrån ett tänkande vi endast till delar skulle känna igen och som vi i dag inte betecknar som modernt.

Det var vid den här tiden som människan började kunna tänka i abstrakta banor.

Det var tillverkningen av spjutspetsar för jakten som utvecklade dessa människors arbetsminne och sociala liv. Tidigare var det ingen större skillnad på de metoder som "den moderna människan" använde jämfört med dem som neanderthalarna använde.

Enligt Lars Larsson hände något speciellt för cirka 80 000 år sedan. Människan började använda hjärnan på ett mera innovativt och kreativt sätt. Föremålen som de tillverkade dekorerades och de började använda naturfärger för att måla sig själva.

Relaterat

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Forskning: Spår av dinosaurierna

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Tentan med rätt svar räknades inte

Studenterna fick facit tillsammans med tentan – och resultatet blev ogiltigt. Den ansvarige skrattade åt händelsen. Det var 15 januari som åtta studenter vid Lunds universitet skrev en omtenta i spanska. När de började bli klara och vände till sista sidan fick de en överraskning: Längst bak hade föreläsaren häftat in facit. Två dagar efteråt fick studenterna veta att tentan blivit ogiltigförklara ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många, du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa. En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Så kniper du stipendiet

Som student har du möjlighet att söka många olika stipendier. Det krävs en hel del arbete för att göra en stipendieansökan, men det kan vara väl värt mödan. Läs mer här! 

Läs mer