07 okt 2021

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det.

Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.

Elin menar att eftersom hon pluggade mänskliga rättigheter, statsvetenskap och historia i Sverige har studierna i Sydafrika gett henne en ny dimension på hennes studier.

– Jag tycker att det var ganska annorlunda att plugga i Sydafrika. Jag läste antropologi och det fanns både vita och svarta i klassen som inte kände till varandras åsikter. Det var intressant att bara sitta med på seminarier och föreläsningar och lyssna på diskussionerna.

Mindre studentmakt, mer volontärchans

I jämförelse med Sverige är det också annorlunda när det gäller studentinflytande. Elin upplevde att hon var maktlös och var det saker som inte fungerade fanns det liten eller ingen möjlighet att påverka.

– En sak jag upplevde var att det var orealistiskt mycket att göra för få poäng. En annan sak var att vi studenter hade problem med en av våra lärare. Ingen av dessa saker hade vi möjlighet att föra fram till de ansvariga. Man kände sig maktlös.

Genom universitetet fanns det också möjlighet att jobba som volontär en gång i veckan. Elin tog chansen och jobbade på ett ”learning center” i kåkstaden där studenter hjälpte fattiga barn med läxläsning.

Billigt studiealternativ på engelska

Jessica Fischer är studentansvarig för studenter till Sydafrika på förmedlingen Study Abroad. Hon hjälper svenska studenter som ska studera på deras samarbetsuniversitet i Port Elizabeth. Hon betonar att Sydafrika är ett bra val för studenter som liksom Elin vill ha en annorlunda upplevelse och skaffa sig en knorr på sin utbildning.

Jessica berättar också att det är betydligt billigare att studera i Sydafrika än i andra länder utanför Europa där utbildning bedrivs på engelska. Studieavgifterna är relativt låga och det är också billigt att leva och bo.

– Det går bra att klara sig på studiemedel från CSN, vilket inte är fallet för många andra engelskspråkiga studiedestinationer, till exempel Australien, säger Jessica.

För- och nackdelar med att studera i Sydafrika

Fördelar:

  • Annorlunda studieland där studiemiljön är intressant i sig.
  • Billigt i jämförelse med andra engelsktalande länder.
  • Möjlighet till volontärarbete vid sidan av studierna.

Nackdelar:

  • Dåligt studentinflytande.
  • Hög kriminalitet.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studera i Singapore

Med hög utbildningskvalitet, en spännande mix av nationaliteter, och ett blomstrande affärsliv lockar Singapore många svenska studenter. Singapore är mest känt som en extremt ren stad på grund av stränga lagregler och som en snabbt växande ekonomisk världsmetropol. Som student är Singapore ett mycket bra val av studiedestination. Enligt det internationella företaget QS rankas Singapore som världen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Språktest: IELTS

Du måste visa vilken nivå din engelska ligger på när du söker till utländska universitet. Sättet att visa det på heter IELTS och är världens mest använda engelskatest. Läs mer här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer