Visa allastudier.se som: Mobil

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det.

Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.

Elin menar att eftersom hon pluggade mänskliga rättigheter, statsvetenskap och historia i Sverige har studierna i Sydafrika gett henne en ny dimension på hennes studier.

– Jag tycker att det var ganska annorlunda att plugga i Sydafrika. Jag läste antropologi och det fanns både vita och svarta i klassen som inte kände till varandras åsikter. Det var intressant att bara sitta med på seminarier och föreläsningar och lyssna på diskussionerna.

Mindre studentmakt, mer volontärchans

I jämförelse med Sverige är det också annorlunda när det gäller studentinflytande. Elin upplevde att hon var maktlös och var det saker som inte fungerade fanns det liten eller ingen möjlighet att påverka.

– En sak jag upplevde var att det var orealistiskt mycket att göra för få poäng. En annan sak var att vi studenter hade problem med en av våra lärare. Ingen av dessa saker hade vi möjlighet att föra fram till de ansvariga. Man kände sig maktlös.

Genom universitetet fanns det också möjlighet att jobba som volontär en gång i veckan. Elin tog chansen och jobbade på ett ”learning center” i kåkstaden där studenter hjälpte fattiga barn med läxläsning.

Billigt studiealternativ på engelska

Jessica Fischer är studentansvarig för studenter till Sydafrika på förmedlingen Study Abroad. Hon hjälper svenska studenter som ska studera på deras samarbetsuniversitet i Port Elizabeth. Hon betonar att Sydafrika är ett bra val för studenter som liksom Elin vill ha en annorlunda upplevelse och skaffa sig en knorr på sin utbildning.

Jessica berättar också att det är betydligt billigare att studera i Sydafrika än i andra länder utanför Europa där utbildning bedrivs på engelska. Studieavgifterna är relativt låga och det är också billigt att leva och bo.

– Det går bra att klara sig på studiemedel från CSN, vilket inte är fallet för många andra engelskspråkiga studiedestinationer, till exempel Australien, säger Jessica.

För- och nackdelar med att studera i Sydafrika

Fördelar:

  • Annorlunda studieland där studiemiljön är intressant i sig.
  • Billigt i jämförelse med andra engelsktalande länder.
  • Möjlighet till volontärarbete vid sidan av studierna.

Nackdelar:

  • Dåligt studentinflytande.
  • Hög kriminalitet.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-18

Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Med stora varsel och få nyanställningar har svenska ungdomar svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Räddningen kan vara ett sommarjobb som ”entertainer” vid Medelhavet. – Svenska ungdomar är väldigt populära bland utländska arbetsgivare. De har gott rykte, säger Kristina Gärdebro Johansson, rådgivare på Arbetsförmedlingen. Ett område där svenska ungdomar är eftertraktade är på semesteranläggning ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-31

Utlandsmässan visar vägen

Collegeliv i Kalifornien, språkkurs i Barcelona, praktik i Kina eller volontärarbete i Brasilien? På AllaStudier.se:s utlandsmässa finns något för alla smaker.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Tipsen som tar dig till Ivy League

Sugen på att plugga på ett Ivy League-universitet i USA? Har du också insett att det inte bara krävs bra betyg utan också att man är ett fjullfjädrat proffs i att skriva ansökan? Study-advantage.se är webbsidan som drivs av elitstudenter på toppskolor runt om i världen, där du hittar tips som hjälper dig komma ett steg närmare din dröm. Till sommaren startar de också intensivkurser som ska gu ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön