Visa allastudier.se som: Mobil

Test: Vad ska du jobba med?

Har du svårt att bestämma dig för vilken väg som känns rätt? Räta ut de första frågetecknen genom att ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Testet bygger på den amerikanske professorn John Hollands ”matchningsteori”, en modell som bland annat har använts av Arbetsförmedlingen.

Om du inte är nöjd med resultatet

Här är några tips till dig som funderar över vad du vill bli.

  • Välj med både hjärna och hjärta. Var strukturerad när du tänker och utforska alternativen och utforska dig själv. Men känslorna måste också finnas. Du måste bli förälskad innan du bestämmer dig.
  • Ta reda på vad som finns. Du kan inte välja något du aldrig hört talas om. Här ligger en stor hemlighet som många blundar för. Med databaser och olika webbsidor kan du lätt få veta dina möjligheter.

  • Dröm stort. Sätt mål för ditt liv men var beredd att ompröva under vägen. Hinder är till för att övervinnas.
  • Ta hjälp av kompisar. Gör till exempel Arbetsförmedlingens test tillsammans, där kompisen svarar på frågor om dig. Då får du en utomståendes syn på vem du är. Sedan byter ni och du svarar åt din vän.

  • Var öppen! Det finns en teori som kallas ”planned happenstance” – planerad slump. Om du är nyfiken, flexibel och öppen så dyker det ofta upp saker längs vägen.

Senast uppdaterad: 18 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön