kvinna vid dator
11 aug 2022

Så kniper du stipendiet

Som student har du möjlighet att söka många olika stipendier. Det krävs en hel del arbete för att göra en stipendieansökan, men det kan vara väl värt mödan.

Vägarna att ska stipendium är många. Bara i Sverige finns det tiotusentals stiftelser som delar ut stipendier till olika ändamål. Sedan tillkommer bland annat kommuner, länsstyrelser, församlingar och skolor.

Varje år delas stipendier ut för miljarder kronor till alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste stipendierna hittar man studier, idrott,  hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål.

När det gäller utbildning finns det en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studenter på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolan och upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser både i Sverige och utomlands.

Framförallt ges bidrag till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor praktik, examensarbeten och forskningsprojekt. Krav på ålder, kön, social bakgrund och maxinkomst kan också förekomma.

Lyckas med din ansökan

Börja alltid med att kontakta stipendieförvaltaren för att ta reda på detaljer kring stipendiet. Fråga också om du ska fylla i en särskild ansökningsblankett eller om det räcker med att du skriver ett ansökningsbrev. Kolla också vilka bilagor och handlingar stipendieförvaltaren vill ha och kontrollera om det finns ett sista ansökningsdatum. Lägg sedan tid på ditt ansökningsbrev och skräddarsy det.

Vem är du?
Berätta kort om dig själv och framhäv det som är meriterande.

Varför söker du?
Varför söker du stipendiet och vad ska du använda pengarna till?

Varför just du?
Konkurrensen är hård. Försök därför få den som läser att tycka att du är värd stipendiet.

Tänk på formen
Skriv max en A4 och dela in texten i stycken. Var noga med att rensa bort stavfel. Låt någon annan läsa igenom.

Hur nås du?
Glöm inte lämna telefonnummer, adress och mejladress så att du kan bli nåd.

Glöm inte bilagorna

Meritförteckning
Innehåller uppgifter om utbildning och eventuell arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag, kunskaper och andra meriter som kan vara av intresse.

Betyg och intyg
Det är viktigt att skicka med alla betyg och intyg som du tror kan öka dina chanser.

Rekommendationsbrev/referenser
Be en lärare, tränare arbetsgivare eller annan trovärdigt person att skriva ett rekommendationsbrev som du kan skicka med ansökan. Lämna också namn och telefonnummer till ett par referenser. Glöm inte att förbereda dina referensperosner i förväg om att de kan bli kontaktade av stipendieförvaltaren.

Kostnadsplan
Specificera dina utgifter i en kostnadsplan. Vad som ska tas upp beror såklart på vad du söker stipendiet för.

Övriga bilagor
Här kan det röra sig om information om du ska köpa en särskild utrustning eller en projektplan. Ibland krävs det att du skickar med personbevis eller en kopia av din deklaration.

Senast uppdaterad: 11 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-01

Antagning till högskola

Hur fungerar antagning till högskolan, vad krävs och vilka möjligheter har du att komma in? Här reder vi ut allmän och särskild behörighet, meritpoäng och olika urvalsgrupper. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Han betalar dyrt för drömmen

Sedan Sverige införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter förra året har antalet minskat drastiskt. Ejike från Nigeria är en av dem som betalar för drömmen.

Läs mer