Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips.
En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
– En av sömnens funktioner är att konsolidera minnet. Stoppar man i sig kunskap i trött tillstånd minns man det helt enkelt inte, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och KI.
Maria Nicander, 36 från Stockholm lider av dålig sömn. Sångstudier på heltid på Kulturama kombinerat med en stor familj gör hennes vardag hektisk, och nattsömnen dålig.
– Jag har inte tid att ta någon tupplur under dagen. Så länge jag håller igång går det bra men när jag går och lägger mig på kvällen kommer illamåendet. Jag blir stressad av att klockan är mycket och ligger och räknar timmarna, säger Maria.
Den dåliga sömnen leder i sig till mer stress som ger smärta i nacke och rygg. Trots det ångrar Maria inte en sekund att hon hoppade av tog tjänstledigt från sitt jobb som barnskötare för att utbilda sig i klassisk sång.
– Utbildningen utgör en positiv stress, eftersom det är något jag verkligen vill. Samtidigt är utbildningen dyr och jag vill få ut så mycket som möjligt av den. Jag ligger ofta och rabblar låttexter innan jag somnar, säger Maria Nicander, 36 från Stockholm som studerar klassisk sång på Kulturama.
Helena Kubicek Boyek, är legitimerad psykolog och driver Psykologilabbet i Malmö där man tar fram effektiva program för att hjälpa sömnlösa. Hon tror att studenter sällan söker hjälp därför att man utgår från att det inte går att få hjälp för sömnproblem. Ofta kan ett par enkla förändringar av vanorna förbättra sömnen.
– Börja med att skaffa kunskap om sömn och att tänka mera Skalman. God sömn kräver regelbundna vanor, och rutiner är inte så vanligt att ha under studentlivet, säger Helena Kubicek Boyek.
Psykologens tips – så får du bättre sömn
Tänk Skalman
Boven under studietiden är ofta ett oregelbundet liv. Hjälp kroppen genom att skaffa regelbundna vanor där du går och lägger dig samma tid varje kväll.
Natta dig själv
Det är mer sannolikt att du somnar gott om du varvar ner i god tid innan du lägger dig. Sikta på att ta det lugnt tre timmar innan läggdags
Bryt mönstret om du inte somnar
Om du inte har somnat efter 15 minuter, bryt det negativa mönstret och gå upp en kort stund. Drick till exempel ett glas vatten.
Sängen är till för att sova i
Se till att det enda du gör i sängen är att sova (undantag för sex!). Det handlar om klassisk betingning, kroppen förknippar sängen med sovdags.
Ta inte tupplur
Sov helst inte på dagen eftersom tupplurar gör att sömnproblemen inte försvinner. Ska du ta en tupplur, se till att hålla den kort, max 20 minuter.
Ta hjälp av övningar
Det finns en mängd avslappningsövningar och appar som man kan ta hjälp av för att slappna av. Titta till exempel på ISelfhelp-appen ”Insomnia”.
Hitta utbildningen
Sök bland Sveriges utbildningar i vår sökfunktion
Johanna Boussard