Visa allastudier.se som: Mobil

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt.

Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.

– Nivån på arbetsgivarnas krav gör det också möjligt för unga utan tidigare erfarenhet eller utbildning att konkurrera om de här jobben, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Just hotell- och restaurangjobb, försäljare och vård- och omsorgsjobb har ofta behov av personal på deltid respektive på kvällar och helger. Det gör att många unga kan kombinera arbete och studier.

– Man ska också komma ihåg att många vägar in på arbetsmarknaden för unga går genom bemanningsföretag, speciellt inom lager och logistik, säger Håkan Gustavsson.

En av dem som har valt ett hett ungdomsjobb är Susanna Vall, 19. Hon har jobbat som kafébiträde på restaurang Matkultur i Stockholm i fyra månader. Jobbet passar henne perfekt eftersom hon inte vet vad hon vill syssla med i framtiden.

– Tack vare det här jobbet kan jag samla ihop tillräckligt mycket pengar så att jag kan åka till Kuba i vinter, men jag skulle inte ha något emot att fortsätta jobba inom restaurangbranschen de närmaste åren.

Hon fick frågan om hon ville ha ett sommarjobb tack vare kontakter och blev sedan kvar under hösten.

– Ett sådant här jobb är bra eftersom man kan skaffa sig kontakter för framtida jobb. Jag trivs bra med personalen och att man får mycket ansvar, vilket förstås är stressigt ibland men som också känns bra och lärorikt. Det sämsta är alla tunga grejer man måste bära, men jag antar att man får ta sig i kragen och lära sig den rätta tekniken.

Flera av hennes kompisar har liknande jobb, på trendiga butiker eller som lagerarbetare.

– Det finns nog många som väljer arbete efter vad som anses trendigt, men de flesta jag känner värderar jobb efter hur trevligt man har och hur bra betalt man får.

Facket: Se upp så att du inte blir lurad

Det är vanligt att unga blir lurade på sitt första jobb och det är inte alltid lätt att veta vilka rättigheter man har.

Enligt Katja Ojanne på Hotell- och restaurangfacket i Stockholm lockar ofta arbetsplatserna med solskensavtal och ibland betalar de inte ut lön som utlovat.

– Det är vanligt att arbetsgivarna säger att de inte har kollektivavtal, anställningsavtal eller schema, säger hon.

Innan du börjar på ditt nya jobb bör du kolla upp om arbetsplatsen har kollektivavtal och se till att du får ett ordentligt anställningsavtal.

– Gå med i facket och prata med dina arbetskamrater om era rättigheter på arbetsplatsen, även om du bara ska jobba en kort tid, säger Katja Ojanne.

Läs mer om unga i karriären:

Hetaste jobben – och de iskalla

Unga vill till svenska storföretag

Så får du ett bra CV

7 tips för att bli headhuntad

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar.  Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön