12 okt 2021

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt.

Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.

– Nivån på arbetsgivarnas krav gör det också möjligt för unga utan tidigare erfarenhet eller utbildning att konkurrera om de här jobben, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Just hotell- och restaurangjobb, försäljare och vård- och omsorgsjobb har ofta behov av personal på deltid respektive på kvällar och helger. Det gör att många unga kan kombinera arbete och studier.

– Man ska också komma ihåg att många vägar in på arbetsmarknaden för unga går genom bemanningsföretag, speciellt inom lager och logistik, säger Håkan Gustavsson.

En av dem som har valt ett hett ungdomsjobb är Susanna Vall, 19. Hon har jobbat som kafébiträde på restaurang Matkultur i Stockholm i fyra månader. Jobbet passar henne perfekt eftersom hon inte vet vad hon vill syssla med i framtiden.

– Tack vare det här jobbet kan jag samla ihop tillräckligt mycket pengar så att jag kan åka till Kuba i vinter, men jag skulle inte ha något emot att fortsätta jobba inom restaurangbranschen de närmaste åren.

Hon fick frågan om hon ville ha ett sommarjobb tack vare kontakter och blev sedan kvar under hösten.

– Ett sådant här jobb är bra eftersom man kan skaffa sig kontakter för framtida jobb. Jag trivs bra med personalen och att man får mycket ansvar, vilket förstås är stressigt ibland men som också känns bra och lärorikt. Det sämsta är alla tunga grejer man måste bära, men jag antar att man får ta sig i kragen och lära sig den rätta tekniken.

Flera av hennes kompisar har liknande jobb, på trendiga butiker eller som lagerarbetare.

– Det finns nog många som väljer arbete efter vad som anses trendigt, men de flesta jag känner värderar jobb efter hur trevligt man har och hur bra betalt man får.

Facket: Se upp så att du inte blir lurad

Det är vanligt att unga blir lurade på sitt första jobb och det är inte alltid lätt att veta vilka rättigheter man har.

Enligt Katja Ojanne på Hotell- och restaurangfacket i Stockholm lockar ofta arbetsplatserna med solskensavtal och ibland betalar de inte ut lön som utlovat.

– Det är vanligt att arbetsgivarna säger att de inte har kollektivavtal, anställningsavtal eller schema, säger hon.

Innan du börjar på ditt nya jobb bör du kolla upp om arbetsplatsen har kollektivavtal och se till att du får ett ordentligt anställningsavtal.

– Gå med i facket och prata med dina arbetskamrater om era rättigheter på arbetsplatsen, även om du bara ska jobba en kort tid, säger Katja Ojanne.

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Risker för specialprogrammen

Specialinriktade gymnasieskolor kan få svårt att få elever när skolors rätt att avvika från nationella program minskas, uppger Ekot. Om programmet finns på hemorten utgår inte inackorderingstillägg på 2 350 kronor för boende på annan ort. 400 skolor har ansökt om avvikelse från nationella program, 300 har fått nej. Kulturama har estetiska specialprogram med musikal, foto och film.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-24

Nu kan du välja om till gymnasiet

Känner du att du har valt fel till gymnasiet? Det är inte för sent. Nu börjar omvalsperioden, när du kan göra ändringar i din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Hon lär sig hur chefen tänker

Alexandra Jönerup går sista året på gymnasiet och är nyfiken på många yrken. Genom att ha en mentor i näringslivet lär hon sig mer om en bransch hon är intresserad av och får en inblick i hur det är att ha en ledande position. ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö erbjuder alla sina elever i årskurs 3 en mentor från näringslivet.  Mentorn är ofta en person i ledande ställning, som har jobbat ...
Läs mer