Visa allastudier.se som: Mobil

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt.

Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.

– Nivån på arbetsgivarnas krav gör det också möjligt för unga utan tidigare erfarenhet eller utbildning att konkurrera om de här jobben, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Just hotell- och restaurangjobb, försäljare och vård- och omsorgsjobb har ofta behov av personal på deltid respektive på kvällar och helger. Det gör att många unga kan kombinera arbete och studier.

– Man ska också komma ihåg att många vägar in på arbetsmarknaden för unga går genom bemanningsföretag, speciellt inom lager och logistik, säger Håkan Gustavsson.

En av dem som har valt ett hett ungdomsjobb är Susanna Vall, 19. Hon har jobbat som kafébiträde på restaurang Matkultur i Stockholm i fyra månader. Jobbet passar henne perfekt eftersom hon inte vet vad hon vill syssla med i framtiden.

– Tack vare det här jobbet kan jag samla ihop tillräckligt mycket pengar så att jag kan åka till Kuba i vinter, men jag skulle inte ha något emot att fortsätta jobba inom restaurangbranschen de närmaste åren.

Hon fick frågan om hon ville ha ett sommarjobb tack vare kontakter och blev sedan kvar under hösten.

– Ett sådant här jobb är bra eftersom man kan skaffa sig kontakter för framtida jobb. Jag trivs bra med personalen och att man får mycket ansvar, vilket förstås är stressigt ibland men som också känns bra och lärorikt. Det sämsta är alla tunga grejer man måste bära, men jag antar att man får ta sig i kragen och lära sig den rätta tekniken.

Flera av hennes kompisar har liknande jobb, på trendiga butiker eller som lagerarbetare.

– Det finns nog många som väljer arbete efter vad som anses trendigt, men de flesta jag känner värderar jobb efter hur trevligt man har och hur bra betalt man får.

Facket: Se upp så att du inte blir lurad

Det är vanligt att unga blir lurade på sitt första jobb och det är inte alltid lätt att veta vilka rättigheter man har.

Enligt Katja Ojanne på Hotell- och restaurangfacket i Stockholm lockar ofta arbetsplatserna med solskensavtal och ibland betalar de inte ut lön som utlovat.

– Det är vanligt att arbetsgivarna säger att de inte har kollektivavtal, anställningsavtal eller schema, säger hon.

Innan du börjar på ditt nya jobb bör du kolla upp om arbetsplatsen har kollektivavtal och se till att du får ett ordentligt anställningsavtal.

– Gå med i facket och prata med dina arbetskamrater om era rättigheter på arbetsplatsen, även om du bara ska jobba en kort tid, säger Katja Ojanne.

Läs mer om unga i karriären:

Hetaste jobben – och de iskalla

Unga vill till svenska storföretag

Så får du ett bra CV

7 tips för att bli headhuntad

Caroline Engvall
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-15

Fler studenter pluggar vidare

Enligt ny statistik är det allt fler studenter som pluggar vidare. Men det har samtidigt blivit svårare att bli antagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskola får pengar för rösträtt

6,7 miljoner kronor går till projektet som ska hjälpa barn på barnens villkor.

Läs mer