21 mar 2016

Nu ska fler tjejer bli spelutvecklare

Spelutvecklingsbranschen har kritiserats en hel del de senaste åren, för att vara mansdominerad och sexistisk. Nu görs initiativ för att jämna ut den sneda könsfördelningen i branschen, och locka fler kvinnor till utbildningarna.

Utvecklingen för att jämna ut könsfördelning i spelutvecklarbranshen går i positiv riktning, andelen kvinnor i branschen har gått från 10 till 15 procent på två år och antalet har fördubblats från 121 till 293 stycken.

Hur vi ska locka fler kvinnor är ett stort ämne och diskuteras mycket i branschen. Jämställdhet är ett mål i sig men det finns också ett egenintresse kommersiellt, vi går miste om potentiell kompetens när få kvinnor söker sig till oss, vilket gör att vi säljer mindre, säger Per Strömbäck, talesman för Dataspelsbranschen.

Colin Cragg är VD för Star Stable Entertainment AB, där 40 procent av de anställda är kvinnor.

Spelföretagen vill anställa kvinnor, men det finns helt enkelt för få kandidater.  Jag tror det är en tidsfråga, branschen är fortfarande ny och ses helt enkelt inte som tillräckligt attraktiv av kvinnor. Nu när allt fler kvinnor spelar själva och branschen växer och drivs alltmer professionellt, borde den attrahera kvinnor, säger Colin Cragg.

Jenny Brusk, programansvarig för Dataspelstutveckling-design på Skövde Högskola har startat igång nätverket ”Donna” för att locka fler unga tjejer att söka till spelutbildningar.

Min uppfattning är att intresserade tjejer blir för lite peppade att verkligen söka till utbildningarna, det är som en mur de behöver ta sig över. Branschen har inte varit välkomnande, målgruppen har varit framförallt unga killar och det har funnits dåligt med spelkaraktärer som kvinnor kan identifiera sig med.

Vår ambition är att synas och visa att vi tar de här frågorna på allvar, att tala om för tjejerna att de behövs i branschen och att det finns jätteintressanta karriärmöjligheter, säger Jenny Brusk.

Linnea Blom, 22 läser sista terminen på programmet datorspelsutveckling med inriktning konstruktion på Stockholms universitet. Hon var medveten om den sneda könsfördelningen som råder på utbildningen och i branschen när hon valde programmet, och är ingenting hon har lidit av.

  Som kvinna har man ögonen på sig och man är unik på ett annat sätt när man söker jobb. CV:t sticker ut, och det är positivt. Samtidigt vill man inte att folk ska få uppfattningen att man har fått jobbet bara för att man är kvinna, så man har kravet på sig att vara riktigt duktig, säger Linnea Blom.

Utbildningar med snedast könsfördelning, antagning hösttermin 2013

Matematik och naturvetenskap, allmän utbildning, 100 procent män
Tillverkning av textelier, konfektion och lädervaror, 100 procent kvinnor
Barnmorskeexamen, 98,55 procent kvinnor
Kontorsservice och sekreterartjänster, 95,83 procent kvinnor
Specialpedagagogexamen, 93,47 procent kvinnor
Sjöingenjörsexamen, 91,45 procent män
Djursjukvård, 95 procent kvinnor
Terapi, rehabilitering och kostbehandling, 92,5 procent kvinnor
Officersexamen, 89,77 procent män
Elektronik, datateknik och automation, 87,36 procent
Fordons- och farkostteknik, 86,11 procent män

Hitta utbildningen

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lättare att få plats på högskolan

Den här hösten har färre nya studenter börjat på universiteten och högskolorna. Störst var minskningen bland nybörjare på civilekonomprogrammen och socionomprogrammen, rapporterar Högskoleverket (HSV). De senaste åren har fler och fler sökt sig till högskolan. Förra läsåret slogs rekord i antal studenter, men nu i höst vände trenden. Cirka 78 000 nya studenter började studera vilket är en min ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tandläkarstudenter pluggar mest

Studenter lägger olika mycket tid på studierna beroende på vad de studerar. Odontologistudenter hör till dem som ägnar mest tid framför böckerna. Idag, 3 januari, presenterar Högskoleverket de svenska resultaten från Eurostudent, en undersökning om studenters sociala och ekonomiska villkor i 25 europeiska länder. Enligt undersökningen varierar den tid studenter lägger ner på studierna stort mella ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt. – Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och ...
Läs mer