Sjuksköterskeutbildning i Skåne län

Som sjuksköterska har du bred kompetens inom vård och omsorg och en viktig roll att leda och planera omvårdsarbetet inom sjukvården. Studera en sjuksköterskeutbildning i Skåne län med mycket goda möjligheter till jobb efter examen.
Filtrera efter
Sjuksköterska
Alla utbildningstyper
Skåne Län
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-8 av 8 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Sjuksköterska

Platser inom Skåne Län

Vad gör en sjuksköterska?

Som sjuksköterska har du omvårdnadsansvar och får leda och planera omvårdsarbetet. Du får även ansvar i att undervisa och handleda studenter och annan vårdpersonal. Arbetsuppgifterna är däremot komplexa och väldigt varierande beroende på arbetsplats och vilka patienter du vårdar. I arbetet får du komma i kontakt med många olika människor och har en nyckelroll i att tillgodose omvårdnad, bidra till minskat lidande och förbättra livskvaliteten hos dina patienter. 

Var kan du arbeta som sjuksköterska?

Efter en sjuksköterskeutbildning har du stora valmöjligheter. Du kan jobba statligt, inom kommun eller landsting, likväl som du kan arbeta inom den privata sektorn. Exempel på vanliga arbetsplatser för en sjuksköterska är sjukhus, vårdmottagningar och vårdcentraler.

Vad ingår i sjuksköterskeutbildningen?

För att bli sjuksköterska behöver du läsa en utbildning på universitet eller högskola. Sjuksköterskeutbildningen omfattar 180 högskolepoäng, vilket motsvarar 3 års heltidsstudier. Detta leder till en sjuksköterskeexamen och en kandidatexamen i omvårdnadsvetenskap. I sjuksköterskeutbildningen läser du i huvudsak omvårdnad, men får även läsa om medicinsk vetenskap med ämnen som fysiologi och anatomi samt mikrobiologi och farmakologi. Det kan även ingå kurser i samhälls- och beteendevetenskap då dessa kunskaper är nödvändiga i arbetet som sjuksköterska. 

Sjuksköterskeutbildningen består vidare av både teoretiska och praktiska moment. De teoretiska delarna består vanligen av föreläsningar och seminarier, som sedan får tillämpas praktiskt i en klinisk verksamhet. 

Vilken behörighet krävs för att läsa till sjuksköterska?

För sjuksköterskeutbildningen krävs vanligen grundläggande behörighet och särskild behörighet i Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 (alt Biologi 1, Fysik 1a alt 1b1+1b2, Kemi 1), Samhällskunskap 1b/1a (alternativt 1a1+1a2). Läs mer under varje specifik sjuksköterskeutbildning för att se vilka förkunskaper som krävs.

Vad kan man utbilda sig till efter sjuksköterskeutbildningen?

Efter en sjuksköterskeutbildning kan du välja att specialisera dig genom en specialistsjuksköterskeutbildning. Det finns många olika specialistområden för sjuksköterskor. Exempelvis kan du specialisera dig inom intensivvård, anastesisjukvård, ambulanssjukvård, medicin, kirurgi, onkologi, äldrevård eller psykiatri. 

Jobba i Sverige eller utomlands som sjuksköterska 

Den svenska sjuksköterskeutbildningen stämmer överens med EU:s krav. Om du vill arbeta som sjuksköterska utomlands behöver du ansöka om legitimation i det land du vill arbeta i. För detta kan du behöva eventuellt behöva göra prov eller kompletteringar. 

Om du däremot vill studera till sjuksköterska utomlands har du fortfarande möjlighet att få svensk legitimation. Du kan däremot behöva komplettera något beroende på den utbildning du läser. 

Vad tjänar en sjuksköterska och hur ser framtiden för sjuksköterskor ut?

Jobbutsikterna för sjuksköterskor ser mycket goda ut och arbetsmarknaden är i stort behov av fler sjuksköterskor. Det betyder att du kommer ha goda möjligheter att få jobb efter en sjuksköterskeutbildning. Lönerna för en sjuksköterska varierar och beror mycket på var du arbetar. Se både snittlön och jobbutsikter under jobb och lön för sjuksköterska.