Lön och framtidsutsikter för Servitör och servitris

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är målet med arbetet.
Relaterade yrken: Hovmästare... Vinkypare Sommelier

Servitörer arbetar med att servera gäster mat och dryck. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren. Servitörer ska kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat, de ska kunna tala om vad rätterna på har för ingredienser och även hur de är

Läs mer om Servitör och servitris
Servitörer arbetar på restauranger, hotell, konferensanläggningar med mera. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs ofta extra personal till exempel vid skärgårdskrogar.
Restaurangmiljön kan vara stressig och bullrig, särskilt under kvällstid. Detta varierar mellan olika restauranger.
Utbildning till servitör/servitris finns inom gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning

Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad.
Medellön
29 000 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Servitör och servitris

Män tjänar 4% mer än kvinnor

  • 29 000 SEK
  • 28 500 SEK
  • 29 600 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för kvinnor inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor
  • 29 000 SEK
  • 28 500 SEK
  • 29 600 SEK
Historisk löneutveckling för Servitör och servitris

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 24 400 SEK
  • 25 300 SEK
  • 25 800 SEK
  • 25 500 SEK
  • 26 500 SEK
  • 26 900 SEK
  • 27 800 SEK
  • 29 000 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 3 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 2 SEK

Jobbutsikter för Servitör och servitris

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för hovmästare och servitörer under det närmaste året. Även på 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för hovmästare och servitörer kommer vara stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Goda jobbutsikter

pointer

Inom fem år

Färdigheter som kan vara bra att ha

Konstnärlig förmåga

Servitörer har ansvar för uppdukning av bord och för att miljön inne i restaurangen upplevs som trevlig av gästerna.

Serviceinriktad

Att ge restaurangens gäster god service, ett bra bemötande och en bra upplevelse är målet med arbetet.

Stresstålighet

Under vissa tider kan det komma många gäster samtidigt och vara mycket att göra.

Simultanförmåga

Servitörer ansvarar för gästerna vid flera bord samtidigt och det är viktigt att kunna ge god service till alla.

Samarbetsförmåga

Det är viktigt att kunna samarbeta med den övriga personalen på restaurangen.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest