Lön och framtidsutsikter för Servitör och servitris
Servitörer arbetar med att servera gäster mat och dryck. Under arbetspasset ansvarar man för ett visst antal bord, en station. Gästernas beställningar tas emot och därefter beställs mat i köket samt dryck i baren. Servitörer ska kunna ge gästerna bra råd när de väljer mat, de ska kunna tala om vad rätterna på har för ingredienser och även hur de är
Du som har utbildning från ett annat land kan ansöka om att få den validerad.
Lönestatistik
-
29 000 SEK
-
28 500 SEK
-
29 600 SEK
-
29 000 SEK
-
28 500 SEK
-
29 600 SEK
-
24 400 SEK
-
25 300 SEK
-
25 800 SEK
-
25 500 SEK
-
26 500 SEK
-
26 900 SEK
-
27 800 SEK
-
29 000 SEK
-
3 SEK
-
2 SEK
Jobbutsikter för Servitör och servitris
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för hovmästare och servitörer under det närmaste året. Även på 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för hovmästare och servitörer kommer vara stora.
*Källa: Arbetsförmedlingen 2023
Goda jobbutsikter
Inom ett år
Goda jobbutsikter
Inom fem år
Färdigheter som kan vara bra att ha
Konstnärlig förmåga
Servitörer har ansvar för uppdukning av bord och för att miljön inne i restaurangen upplevs som trevlig av gästerna.
Serviceinriktad
Att ge restaurangens gäster god service, ett bra bemötande och en bra upplevelse är målet med arbetet.
Stresstålighet
Under vissa tider kan det komma många gäster samtidigt och vara mycket att göra.
Simultanförmåga
Servitörer ansvarar för gästerna vid flera bord samtidigt och det är viktigt att kunna ge god service till alla.
Samarbetsförmåga
Det är viktigt att kunna samarbeta med den övriga personalen på restaurangen.