Lön och framtidsutsikter för Ventilationsmontör

Ventilationsmontörer-, plåtslagare- och tekniker arbetar med att skapa ett behagligt och energieffektivt inomhusklimat. Ventilationsplåtslagare/montörer tillverkar och installerar ventilationssystem i byggnader. Ventilationstekniker injusterar, driftsätter och underhåller systemen.

Inom ventilationsbranschen arbetar flera yrkesgrupper, här beskrivs plåtslagare/montörer och tekniker. Arbetet bidrar till ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat i bostäder, kontor, sjukhus och andra lokaler.

Ventilationsplåtslagaren/montören arbetar med att tillverka och installera ventilationssystem i byggnader. I arbetet ingår bland annat att

Läs mer om Ventilationsmontör
Ventilationsmontörer- och tekniker är anställda av ventilationsentreprenadföretag som arbetar på uppdrag av bland annat fastighetsägare, industrier och kommuner. Ventilationstekniker kan även vara anställa av serviceföretag, fastighetsbolag eller hos en tillverkares teknik/serviceavdelning.
Ventilationsmontörer-, plåtslagare- och tekniker utgår ifrån hemmet eller ett kontor och åker ut på bokade uppdrag inom ett visst geografiskt område. Det är vanligt att arbeta självgående eller som del i ett arbetslag, beroende på uppdrag. Vid en större nybyggnation av en fastighet arbetar man ofta tillsammans med andra yrkesgrupper.
Utbildning till ventilationstekniker finns inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning ventilationsteknik. Utbildning till ventilationsplåtslagare/montör finns på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning ventilationsplåtslageri. Utbildningarna överlappar varandra en del, men det finns också tydliga skillnader. Läs mer om
Läs mer om Ventilationsmontör
Medellön
35 600 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Ventilationsmontör

Det finns 21750 anställda inom yrket Ventilationsmontör i Sverige, 1% är kvinnor och 99% är män

  • 35 600 SEK
  • 35 600 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor

Privat sektor tjänar 6% mer än offentlig sektor

  • 35 600 SEK
  • 33 600 SEK

Privat sektor tjänar 6% mer än offentlig sektor

  • 35 600 SEK
  • 33 600 SEK
Historisk löneutveckling för Ventilationsmontör

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 32 800 SEK
  • 33 200 SEK
  • 33 600 SEK
  • 35 400 SEK
  • 35 600 SEK
  • 35 600 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 3 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 2 SEK

Jobbutsikter för Ventilationsmontör

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben för vvs-montörer under det närmaste året. Även på 3 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för vvs-montörer kommer vara mycket stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Mycket goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Mycket goda jobbutsikter

pointer

Inom fem år

Färdigheter som kan vara bra att ha

Serviceinriktad

Förmåga att ge god service då arbetet innebär mycket kundkontakter. Ventilationsmontören/teknikern behöver kommunicera med kunder och hålla en dialog kring pågående arbeten och utförda åtgärder.

Självständighet

Ventilationsmontörer/tekniker arbetar ofta i en självständig roll, vilket innebär en hög grad av eget ansvar. De kan också ingå som del i ett arbetslag som samverkar i olika projekt.

Problemlösningsförmåga

Olika problem är en del av vardagen i branschen, det är av stor vikt att kunna lösa dessa så bra och kostnadseffektivt som möjligt

Organisationsförmåga

Förmåga att planera och strukturera sitt arbete eftersom ett effektivt arbete är avgörande för lönsamheten.

Samarbetsförmåga

God kommunikation och samverkan med övriga installatörer, byggare och uppdragsgivare är viktigt i arbetet.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest