Kulturskolans pedagogik: pedagogisk grund

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Kulturskolans pedagogik: pedagogisk grund

Under kursen får du lära dig om kulturskolan som organisation, dess styrning och kulturpolitiska uppdrag mot bakgrund av kultur- och bildningsbegreppen och barns och ungas perspektiv. Vi kommer att diskutera kulturskolans grund i de klassiska bildningsidealen och ställa det i relation till nutida politiska mål, lagar, förordningar som reglerar barns rätt till konst och kultur. Vad innebär kultur för samhälle, demokrati och identitetsskapande utifrån barns och ungas perspektiv? Kursen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar i lärande på sin fritid och vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. 

Vi behandlar också kulturskolans särart, skandinavisk (folk)bildningstradition och kulturaktiviteter i studieförbund och föreningsliv och den betydelse som dessa har haft för barns och ungas personliga frigörelse och medborgerliga bildning. Vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan och vi kommer att introducera akademiskt skrivande som ett moment i kursen. Du kommer att få utveckla din förmåga att utifrån ett demokratiskt och inkluderande förhållningssätt, och med utgångspunkt i kulturskolans nya nationella uppdrag erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar. 

Det är obligatoriska campusförlagda träffar varje termin. Därutöver sker undervisningen till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar, workshops och seminarier.

Läs mer om utbildningen till kulturskolepedagog, behörighet och urval på Göteborgs universitets hemsida: https://www.gu.se/scen-musik/studera-hos-oss/kulturskolepedagog

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Kulturskolans pedagogik: pedagogisk grund

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön