Nationalekonomi: Tillämpad ekonomi och Internationell och finansiell ekonomi

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Göteborg
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2025 - Göteborg
Sista ansökan: 2024-10-15

Nationalekonomi: Tillämpad ekonomi och Internationell och finansiell ekonomi

Detta kurspaket består av kurserna Tillämpad ekonomi, 5 hp (NEK103), Grundläggande internationell ekonomi, 5 hp (NEK105) och Grundläggande finansiell ekonomi, 5 hp (NEK106)

Tillämpad ekonomi, 5 hp (NEK103)

Fokus under denna kurs ligger på att använda de metoder och teorier som du lärt dig under de första två kurserna för att analysera olika ekonomiska problem. Det kan till exempel handla om miljöekonomiska- eller hälsoekonomiska problem. Fokus ligger på att både analysera problemen, men även på att förstå hur samhällen kan fatta beslut kring lösningar av problemen.

Grundläggande internationell ekonomi, 5 hp (NEK105)

Här är fokus på handel mellan länder. Varför uppstår internationell handel mellan länder? Är det bra för länder med handel och vad har det för effekter på till exempel fördelningen av resurser. Vidare studeras olika former av sätt att påverka internationell handel såsom handelshinder i form av tullar och exportfrämjande politik. EU:s roll och regelverk rörande den inre marknaden och de fyra friheterna diskuteras också.

Grundläggande finansiell ekonomi, 5 hp (NEK106)

Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om de finansiella marknadernas och de finansiella institutionernas funktioner i en marknadsekonomi. Inom finansiell ekonomi är räntan ett nyckelbegrepp och en del av kursen behandlar olika ränteteorier och olika orsaker till ränteförändringar. Vidare behandlas valutamarknadens funktion, växelkursens bestämning och växelkursrisker. Ett avsnitt av kursen behandlar bestämningen av priset och ränterisken för olika finansiella instrument. Slutligen ges grunderna för hur företag och finansiella institutioner, huvudsakligen banker, hanterar kredit- och ränterisker.

Förkunskaper

Genomgångna grundkurser i makroekonomi och mikroekonomi, 15hp, eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Nationalekonomi: Tillämpad ekonomi och Internationell och finansiell ekonomi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön