Certifierad produktionstekniker

Lernia Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Piteå, Trollhättan
1 år
Heltid
CSN-berättigad
marker Öppen för sen anmälan/har restplatser
Kommande starter

Plats & start


Piteå
2024-08-05

Trollhättan
2024-08-05

Certifierad produktionstekniker

Nu har vi öppet för sen anmälan i Piteå - först till kvarn gäller för start i augusti

Utbilda dig till certifierad produktionstekniker

Bristen på produktionstekniker är allvarlig, speciellt på de mindre och medelstora tillverkningsföretagen. Det som efterfrågas är specifikt kvalificerade produktionstekniker och de saknas inom flera områden och branscher. Därför har vi tillsammans med företag i branschen tagit fram en utbildning för dig som redan har kunskaper från industriell produktion och vill ta steget mot att lära dig mer och utveckla din yrkesroll. Det här är utbildningen för dig som gillar att jobba i team eller att leda dem. Du får lösa problem inom allt från effektiviseringar av maskiner och processer, till nya arbetssätt för personalen. Du får kunskaper om arbetsmetoder som används för industriell produktion samt lär dig att genomföra klockstudier och prestationsbedömningar. Du lär dig om LEAN-verktyg och simuleringsverktyg.

Utbildningens upplägg

Utbildningen pågår under ca 1 år och går på distans. Alla våra föreläsningar spelas in och därmed finns de och övningar kopplade till utbildningen tillgängliga under hela dygnet, alla dagar i veckan. 

Eftersom utbildningen är framtagen av branschen har den ett tydligt fokus på yrkesrollen. En stor del av utbildningen är LIA (lärande i arbete – praktik) som du genomför på en arbetsplats. Du har under LIA:n möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

I övrigt bedrivs utbildningen på distans. Distansstudier innehåller en mix av resurser och funktioner enligtföljande: Undervisning i grupp via lärarledda lektioner seminarier och föreläsningar via webb och lärportal. Samarbete inom tillfälliga arbetsgrupper i Lärportalen och självständigt arbete, delar av kurserna på egen handutifrån uppgifter i Lärportalen, med tillgång till handledarstöd.

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats i Piteå eller Trollhättan. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Den här utbildningen har 6 obligatoriska, fysiska träffar i Trollhättan/Piteå. 

Generellt bedrivs utbildningen på svenska, men delar av den kommer även att bedrivas på engelska eftersom det finns dokumentation och instruktioner för system som endast är på engelska. 

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan medXylem Water Solutions, Scania, Volvo Cars, Yaskawa Nordic, Nevs, Koenigsegg och NIBE.

Så ansöker du

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
 2. Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning

Du ska ha:

 • Lägst betyget Godkänd på minst 2250 poäng från ett fullständigt gymnasieprogram (slutbetyg fr o m 2010-01-01) eller,
 • Lägst betyget Godkänd på minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt slutbetyg (slutbetyg före 2010-01-01) eller,
 • Fullständigt avgångsbetyg från minst 2-årig linje på gymnasiet (äldre gymnasielinjer med sifferbetyg) eller,
 • Slutbetyg/avgångsbetyg från motsvarande vuxenutbildningar som ovan

OCH:

För att du ska uppfylla kraven för grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier krävs det att du förutom att du uppfyller någon av punkterna ovan också har lägst betyget E, G eller 3 i alla följande ämnen:

 • Svenska 1 (Svenska A)
 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Matematik 1 (Matematik A) eller motsvarande

Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:

 1. Har en utländsk utbildning som motsvarar kraven i en svensk utbildning enligt beskrivning ovan.

  Detta kan du nå om du har validering från VHS/UHR (Verket för Högskoleservice/Universitets- och högskolerådet), som intygar att du har motsvarande grundläggande behörighet för högskolestudier. Eller att du får dina betyg översatta av en auktoriserad översättare till svenska eller engelska. Tänk på att denna process kan ta några månader, så kolla upp detta i god tid!
 2. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 3. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Godkända betyg i följande gymnasiekurser eller motsvarande:

 • Matematik 2 
 • Produktionskunskap 1 OCH Produktionsutrustning 1 OCH Industritekniska processer 1 

ELLER 

 • Produktionskunskap 1 OCH Produktionsutrustning 1 OCH Produktionskunskap 2 

  Motsvarande kunskaper kan vara minst 6 månaders arbetslivserfarenhet inom industriell produktion.( gäller endast Produktion och Industriella kurserna . EJ Matematiken)

Lernia Yrkeshögskola

Lernia Yrkeshögskola

Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT  Teknik Fordon Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom respektive bransch. De...


Läs mer om Lernia Yrkeshögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Certifierad produktionstekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Lernia Yrkeshögskola


Tel: 0771-650 650


Recensioner

Det finns inga recensioner för Certifierad produktionstekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Certifierad produktionstekniker från Lernia Yrkeshögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön