Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Oskarshamn
2,5 år
Studiemedelsberättigad
Distans med träffar
Startdatum: Höst 2023 - Oskarshamn
 Produktionsteknik

Produktionsteknik

Sverige är ett starkt produktionsland med moderna industriföretag

Arbetar du inom produktion, vill utvecklas och ha större karriärmöjligheter? I så fall är denna utbildning helt rätt för dig! Halvtidsstudier och distansupplägg gör att du kan jobba och plugga samtidigt.

Som Produktionstekniker ansvar du bl a för att stödja produktionen operativt med teknisk problemlösning och att vara delaktig i det praktiska arbetet med installation och igångkörning av ny utrustning och nya produktionsflöden. Arbetet är omväxlande och inkluderar insatser på både kort och lång sikt.

Yrkesliv

Efter utbildningen har du fått fördjupade kunskaper om produktionsprocessen, och kan arbeta på befattningar som produktionstekniker, produktionsledare, kvalitetstekniker, projektledare inom produktionsindustri m.m.

Sverige är ett starkt produktionsland med moderna industriföretag. Men för att kunna konkurrera behöver företagen välutbildad personal. Kraven på kompetens i tillverkningsföretag ökar stadigt, samtidigt som stora pensionsavgångar väntar. Därför är detta en utbildning helt rätt i tiden!

Ansökan och behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha kunskaper motsvarande ett slutfört program i gymnasieskolan (svenskt eller från annat land). Lägst betyget Godkänd/E krävs i följande gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:

 • Industritekniska programmet: 
  Matematik 2a, Industritekniska processer 1, Människan i industrin 1, Produktionskunskap 1, Produktionsutrustning 1
 • Teknikprogrammet
  Matematic 2c, Produktionskunskap 1, Produktionsutrustning 1, Industritekniska processer 1, Människan i industrin 1

Dina kunskaper kan du styrka genom betyg eller andra handlingar. Om du saknar ett slutbetyg eller inte har läst de gymnasiekurser som krävs, kan du ansöka på s.k. reell kompetens (glöm inte att kryssa i den rutan när du gör din ansökan).Då bifogar du ett CV till din ansökan, samt handlingar som styrker att du har kunskaper som motsvarar kraven ovan, exempelvis arbetsintyg där dina arbetsuppgifter framgår. Du kan därefter bli kallad till intervju för att kartlägga din kompetens. Om ledningsgruppen anser att du har de förkunskaper som krävs, deltar du i urvalet.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen.

Utbildningens Innehåll

 • CAD för produktionstekniker, 15 YH-poäng
 • Excel för produktionstekniker, 10 YH-poäng
 • Industriell IT, 10 YH-poäng
 • Kvalitetsteknik, 25 YH-poäng
 • Ledarskap och kommunikation, 20 YH-poäng
 • Lärande i arbete – LIA, 20 YH-poäng
 • Materialkunskap, 20 YH-poäng
 • Produktion – logistik och Lean, 45 YH-poäng
 • Produktionsteknik, 50 YH-poäng
 • Produktionstekniskt examensarbete, 25 YH-poäng
 • Teknisk engelska, 15 YH-poäng
 • Tillämpad matematik, 15 YH-poäng

Upplägg

 • Halvfart under 108 veckor (ca åtta veckors uppehåll under sommaren)
 • Studierna sker till största delen i form av självstudier
 • Schemalagda träffar äger rum på Nova i Oskarshamn en fredag-lördag per månad plus ytterligare ca 10 dagar under utbildningen

Vid de regelbundna träffarna startar vi fredag morgon och håller på till lördag lunch. Övriga träffar sker hel- eller halvdagar med oregelbundet intervall, beroende på vilken kurs som läses.

Träffarna innehåller seminarier och föreläsningar, redovisningar och gruppövningar. Tillfällen för ca 5-6 skriftliga prov tillkommer utöver ordinarie träffar. Prov kan ofta skrivas på ett lärcentrum i din hemkommun (förutsatt att den servicen erbjuds).

Mellan träffarna arbetar du självständigt med inläsning av litteratur, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. En studiehandledning finns för varje kurs. Kursmaterialet är tillgängligt via den webbaserade studieplattformen Fronter, där du också kan kommunicera med dina lärare och studiekamrater, lämna in uppgifter och ha koll på dina studieresultat. Kursledare och föreläsare har en gedigen kunskap och erfarenhet från produktionsindustrin.

 • Du har en bärbar PC. Prestanda: Windows 7 eller nyare, Processor 3,3 GHz eller mer och RAM 16 GB eller mer.
 • Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer här om vilka alternativ som finns.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN för halvfartsstudier.

Urval

Vid ansökan så bifogar du betyg, andra intyg som styrker dina meriter. Dokumenten som bifogas behöver vara läsbara med tydlig signatur. Om du ansöka på Reell kompetens glöm inte att kryssa i den rutan när du gör din ansökan. Mailansökningar mottages inte.

Tidigare genomförd utbildning inom det produktionstekniska området utöver förkunskapskraven ger meritpoäng. Sådan utbildning  kan vara minst godkända gymnasiekurser inom ämnena matematik, CAD, processautomation, industriautomation, mät-, styr- och reglerteknik, produktionskunskap, produktionsutrustning och andra gymnasiekurser som bedöms som relevanta för utbildningen. Tidigare utbildning ger max 16 poäng.

Urval görs utifrån dina betyg och ett särskilt prov. 

Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling

Vägen till jobb! 

Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling är en offentlig utbildningsaktör. Novas uppdrag är att bidra till hållbar regional tillväxt och ökad konkurrenskraft inom näringsliv och offentlig sektor för att trygga och öka sysselsättningen.  På Nova kan du läsa program inom både...


Läs mer om Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Produktionsteknik
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling

Recensioner

Det finns inga recensioner för Produktionsteknik

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Produktionsteknik från Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön