Sök utbildning 👉
Yrkeshögskola

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion

TUC, i Jönköping (+1 orter)
Längd
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-16
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2025 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-16
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion

Här är yrket för dig som vill lära dig om hur kraft- och värmeanläggningar fungerar, hur du arbetar för att minimerar driftstopp eller störningar och hur du löser problem när de uppstår. El- och driftteknikern inom kraft- och värmeproduktion är en mycket efterfrågad yrkesroll med ansvar för drift och säkerhet och del i arbetet för en mer hållbar kraft- och värmeproduktion. Bli en viktig del i den gröna omställningen.

Vad arbetar du med?

Som el- och drifttekniker kan du arbeta på anläggningar inom värme- och kraftproduktion. Med din kunskap om ledarskap och gruppdynamik, styr- och reglerteknik samt kemi och miljö säkrar du en bra och miljövänligare produktion. Arbetsuppgifterna kan bestå av rondering, driftomläggningar och förebyggande underhåll samt driftövervakning från kontrollrum.

Dina uppgifter handlar om att planera felsökningar, analysera och åtgärda vanliga fel och processtörningar. Du utför även beräkningar av effekt, energi och verkningsgrad för komponenter på anläggningen.

I rollen som el- och drifttekniker ansvarar du för att planera, genomföra och följa upp energi- och resursbesparande åtgärder. Ge förslag på hur man kan optimera drift och produktion med hänsyn till miljö-, energi-, ekonomi samt driftsäkerhetsaspekter.

Energisektorn ser att rekryteringsbehovet är mycket stort under den kommande 3–5-årsperioden. Den tekniska utvecklingen har förändrat kompetenskraven där personer med rätt kompetens saknas och därtill ser man att den höga medelåldern gör att det behövs ersättningsrekrytera. Det innebär att den som utbildar sig till el- och drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion har mycket goda förutsättningar att få arbete.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 12 fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

Studieort

Från TUC Yrkeshögskola i Linköping medverkar du på programmets fysiska träffar (sk närträffar) genom direktsänd videolänk från huvudorten. Övrig undervisning sker som ett ordinarie program på distans. Mer information om studier via studieort hittar du på vår hemsida.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Jönköping
  • Sista ansökan: 2025-04-16

augusti 2026

  • Distans med träffar
  • Jönköping

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Gör en intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...

Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Highlights