Business Administration: Re-imagining Money for a Sustainable Future

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Lund

Business Administration: Re-imagining Money for a Sustainable Future

Föreställ dig att du har möjligheten att återuppfinna vårt ekonomiska system: Var skulle du börja? Hur skulle du bygga det utifrån de nya ekonomiska teknologierna? Hur skulle du arbeta för att göra det mer främjande för rättvisa och jämlika samhällen? Den globala finanskrisen 2008 markerade början på en intensiv diskussion om konsekvenserna av vårt ekonomiska system och organiseringen av våra samhällen. Koncentrationen av välstånd till de en procenten parallellt med en sparsam policy, höjningen av priser på finansiella tillgångar parallellt med en begränsning av välfärdsstaten, har resulterat i en generell insikt i att det ekonomiska systemet inte har tjänat befolkningen totalt sett.

Diskussionen angående organiseringen av vårt ekonomiska system är dock drivet lika mycket av frustration över det finansiella systemet som av intresse för utvecklingen av nya ekonomiska system. Nya betalningsmetoder (exv Swish eller Apple pay), minskningen av kontanter, uppkomsten av digitala valutor (exv Bitcoin och Ethereum) såväl som lokala valutor (exv Time Dollars, Regiogeld eller övergång till stadsvalutor) och utvecklingen av nya finansiella metoder (exv P2P lån, crowdfunding eller ICOs) breddar vår syn på pengar och våra möjligheter att återuppfinna, omorganisera och återta pengar. Det betyder att den föränderliga naturen av pengar ger upphov till en våg av experiment på nya former av pengar. Dessa experiment ser inte pengar som ett hinder utan ett medel för att konstruera mer hållbara ekonomier, mer motståndskraftiga och rättvisa samhällen. Medan dessa  monetära idéer och verklighetsanknytna ansträngningarn kan verka motsägelsefulla, är pengaforskare, utövare och aktivister överens om att pengar behöver omorganiseras, att detta kan göras nerifrån och upp och att vi verkligen kan få en bild av hur pengar kommer användas i framtiden. Denna kurs vänder sig till studenter som vill utforska idén om att pengar kan omformas.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt FEKA90 Företagsekonomi: Grundkurs, 30 hp, eller motsvarande

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Business Administration: Re-imagining Money for a Sustainable Future

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön