Visa allastudier.se som: Mobil

Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist

Torsta AB
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Krokom
200 yh-poäng
Heltid
Startdatum: 2020-08-01 - Krokom

Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist

Mathantverk; Bagare, Bär-, frukt- och grönsaksförädlare, Charkuterist, Mejerist

Yrkesutbildningen för dig som vill jobba professionellt med mathantverk, som anställd eller med eget företag inom någon av de fyra valbara branscherna. Svenskt mathantverk är inne i en mycket expansiv fas och mathantverksprodukter är starkt efterfrågade.

Det startar allt fler företag och många efterfrågar kunnig och utbildad personal.

Utbildningen är på heltid, 200 poäng under 40 veckor varav 20 veckor är arbetsplatsförlagd praktik. Praktikplatserna kan vara förlagda inom Sverige eller vid önskemål i andra länder. 20 veckor är både teori och praktik i Eldrimners lokaler i Ås utanför Östersund.

Valbara kurser

Bageri 48p
Kursen ger kunskaper i hantverksmässigt bageri från råvaruproduktion till förädlad produkt. Kursens fokus ligger på bakning med surdeg i olika former, men bakning med andra hävningsmetoder såsom jäst ingår också. Den studerande får grundläggande kunskaper om våra sädesslag inklusive kultursorter, brödets övriga råvaror, bagerikemi och teknisk utrustning i bageriet. Det ingår också livsmedelshygien, sensorik och näringsaspekter, effektiv dagsplanering i bageriet och god bageriekonomi.

Bär-frukt och grönsaksförädling 48p
Kursen ger kunskaper inom hantverksmässig förädling av bär, frukt och grönsaker. Moment som ingår är: råvaruhantering, tillverknings- och konserveringsmetoder, kemi och mikrobiologi, hygien, riskbedömning, sensorisk bedömning, märkning samt utrustning för produktion och analys.

Charkuteri 48p
Kursen ger kunskaper i hantverkscharkuteri samt inom slakt och styckning utifrån hela kedjan från levande djur till förädlad kött- eller charkprodukt. Fokus ligger på praktiska och teoretiska kunskaper för tillverkning av säkra och goda produkter. Ingående moment är: tillverkningstekniker, utrustning, köttets egenskaper och sortering, kemi, hygien, patogena bakterier, sensorik, riskbedömning och märkning.

Mejeri 48 p
Kursen ger kunskaper i hantverksmässig ystning och förädling av mjölkprodukter. Den innehåller momenten: mjölkens kemi och mikrobiologi, hygien, patogena bakterier och riskbedömning, syra och mognadskulturer, sensorisk bedömning, lagring och mognad, emballering och förpackning samt teknisk utrustning. Den omfattar tillverkning av olika färska och lagrade mejeriprodukter.

Obligatoriska kurser

- Byggnader och livsmedelslokaler 5p – Anpassat till gällande lagstiftning och lämplighet för området
- Ekonomi och Entreprenörskap för mathantverkare 12p – Grundläggande ekonomi samt företagande och entreprenörstänkande
- Examensarbete 10p – Eget arbete med muntlig och praktisk redovisning
- LIA – lärande i arbete 100p - Arbetsplatsförlagd praktik fördelad över flera perioder
- Livsmedelskemi och Mikrobiologi för mathantverkare 6p – Kemisk sammansättning samt mikroorganismer inom livsmedelsförädling
- Livsmedelssäkerhet 7p – Generellt och specifikt för mathantverket
- Mathantverk och Marknadsföring för mathantverkare 12p – Vad är mathantverk och lämpliga

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Förutom detta ställs följande krav:

Kurser:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100p

Hitta till utbildaren

Torsta AB

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön