Choklad- och Konditorutbildning i Schweiz - kandidatexamen
-
Yrkeshögskola
-
Klassrum
Hotell och Turism Management i Schweiz, César Ritz Colleges
-
Högskola / Universitet
-
3 år
-
Klassrum
Restaurang
-
Komvux
-
3 terminer
-
Klassrum
Livsmedel och restaurang
-
Yrkesvux
-
Klassrum
Servering
-
Komvux
-
Klassrum
Servitör
-
Komvux
-
Klassrum
Kock - Lärlingsutbildning
-
Komvux
-
Klassrum
Kock
-
Komvux
-
Klassrum
Restaurangkock
-
Yrkesvux
-
2025-01-06
-
Klassrum
Servitör - Lärlingsutbildning
-
Komvux
-
Klassrum
Bagare och konditor
-
Yrkeshögskola
-
1 år
-
Flera starter (2)
-
Klassrum
Food & Beverage Manager
-
Yrkeshögskola
-
Klassrum, Distans
Komplettering till storkökskock
-
Yrkesvux
-
25 veckor
-
2025-01-06
-
Klassrum
Kock
-
Yrkesvux
-
Klassrum
Restaurangkock
-
Yrkesvux
-
Klassrum
Kock
-
Komvux
-
Klassrum
Serveringskurs
-
Kurser
-
995 SEK
-
Distans
Sommelier
-
Yrkeshögskola
-
1 år
-
2025-08-01
-
Klassrum
Certifierad Kock
-
Yrkesutbildning
-
15 500 SEK
-
Distans
Bagare och konditor
-
Yrkeshögskola
-
46 veckor
-
Klassrum
Utbildningar inom restaurang
En restaurangutbildning passar dig som är kreativ och intresserad av mat och dryck. Inom restaurangbranschen är arbetstempot ofta högt och kräver att du är stresstålig och trivs med att ha mycket att göra. På arbetsplatsen är det viktigt att kommunikationen mellan gäster, serveringspersonal och kök är effektiv, därför är det bra om du är duktig på att kommunicera och samarbeta oavsett vilken yrkesroll du har.
Jobba direkt efter din restaurangutbildning
På både Komvux, yrkeshögskola och folkhögskola finns gott om praktiska utbildningar som tillåter dig att börja jobba med mat, dryck eller servering inom restaurangbranschen direkt efter studierna. Tänkbara yrken är:
- Servitör
- Kock
- Konditor
- Kallskänka
- Bartender
- Sommelier
Inriktningen på din restaurangutbildning kan du bokstavligen välja efter smak. Du kan gå en utbildning som gör dig mer inriktad på en viss typ av mat eller dryck, till exempel varm eller kall mat, drinkar och cocktails, vin eller bakverk.
Matlagning eller servering
Om du brinner för matlagning är en utbildning till kock ett utsökt val. Under utbildningen lär du dig att tillreda och lägga upp olika sorters rätter. Som kock jobbar du främst med varm mat, men det finns alltid några undantag. I en kockutbildning får du kunskap om olika livsmedel, näringslära, ergonomi. Eftersom du hanterar råvaror och livsmedel är hygien en viktig del av utbildningen. Som färdigutbildad kock kan du jobba på restaurang, konferens, i storkök, på hotell eller sjukhus. Du kan som kock även arbeta inom livsmedelsindustrin och i matbutiker.
Hitta alla utbildningar till kock här!
Är du serviceinriktad, social och brinner för att ge andra den bästa möjliga upplevelsen? Då är det kanske snarare en utbildning till servitör du ska spana på. Som servitör spelar du en stor roll för gästernas helhetsintryck. Du ansvarar för att ta beställningar och servera gästerna, i jobbet ingår också att du har god kännedom om menyn, för att kunna ge råd till gästerna och skapa en positiv restaurangupplevelse!
Hitta utbildningar inom bar och servering här!
Var finns utbildningen?
Restaurangutbildningar finns i orter över hela Sverige. Att studera utomlands är särskilt vanligt för bartenderutbildningen, som finns i exempelvis USA, Spanien, Grekland eller Thailand.
Akademiska utbildningar
På högskola och universitet kan du gå ett kandidat- eller master-/magisterprogram för att få fördjupade kunskaper inom mat, dryck och matkultur. Efter studierna kan du till exempel arbeta med utveckling av produkter, koncept och måltider inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Fördjupningsområden kan vara inom gastronomi, livsmedel, kreativ matlagning, värdskap eller kostvetenskap.
Se jobbutsikter för arbeten inom restaurang här!
Källor: Saco, Arbetsförmedlingen