28 nov 2023

Därför väljer så många en YH-utbildning

Praktik, rätt till CSN och stora chanser jobb snabbt efter examen – det är bara några av fördelarna med att välja en YH-utbildning.

Funderar du på att börja plugga för att få ett kvalificerat jobb? Det finns många utbildningar att söka men också en hel del olika utbildningsformer att välja mellan. För att du ska få bättre koll på de olika alternativen tar vi här upp fördelarna med att gå en yrkeshögskoleutbildning.

1. YH-utbildningar leder till arbete 

Fler än 9 av 10 som läser en yrkeshögskoleutbildning har arbete inom ett år efter examen (enligt mätningar från Myndigheten för yrkeshögskolan från 2022). 

2. Samarbete med näringslivet 

Utbildningarna är framtagna tillsammans med näringslivet eftersom de vet vilken kompetens som kommer att behövas de kommande åren. När du tar examen har du exakt den kompetens som efterfrågas.

3. En stor del av utbildningen är praktik

När du går en YH-utbildning gör du oftast praktik ungefär 25–30 procent av studietiden. Du gör praktiken ute på ett branschföretag och ungefär 5 av 10 studenter får en anställning på sin praktikplats efter examen. 

4. Avgiftsfritt

Det kostar inget att gå en yrkeshögskoleutbildning. Det du kan behöva stå för själv utgör mindre kostnader, till exempel kurslitteratur eller annat studiematerial. 

5. Rätt till CSN

När du studerar på en yrkeshögskola har du rätt att ansöka om studiestöd och lån hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN). 

6. Korta utbildningar  

YH-utbildningar är oftast mellan 1,5 och 2,5 år. På den tiden hinner du lära dig ett yrke och skapa ett stort kontaktnät, vilket är värdefullt när du sedan söker jobb. Det finns också korta YH-utbildningar som i snitt brukar vara 5–6 veckor.

7. Behörighet på flera sätt

Saknar du rätt behörighet eller betyg från gymnasieskolan kan du söka på något som kallas för reell kompetens. Det är den samlade kompetens som du har fått via arbetsliv, föreningsliv, personalutbildning, annan kursverksamhet och så vidare.

Hitta din YH-utbildning

Det finns YH-utbildningar inom många olika områden. Här har vi listat några av de mest populära utbildningsområdena inom yrkeshögskolan.

Källor: myh.se

Senast uppdaterad: 28 nov 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-04

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-28

LIA – jobb i praktiken

LIA – det nya it-ordet inom praktiskt lärande. Det är yrkeshögskolorna som står bakom Lärande i arbete, som ger YH-studenter chansen att prova på arbetslivet där jobben verkligen finns.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

”Vi hjälper till att göra YH-utbildningarna så relevanta som möjligt”

Relevanta utbildningar som efterfrågas av näringslivet – det är en av de stora fördelarna med yrkeshögskolan. Ann-Sofi Sjöberg på TCO berättar om samarbete mellan skolorna och företagen!

Läs mer