Visa allastudier.se som: Mobil

LIA – jobb i praktiken

LIA – det nya it-ordet inom praktiskt lärande. Det är yrkeshögskolorna som står bakom Lärande i arbete – ett vapen i utbildningsarsenalen som ger YH-studenter chansen att prova på arbetslivet där jobben verkligen finns.
– LIA är vår framgångsfaktor, säger Kristina Granqvist, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Praktiken har fått en twist. Nu pratas det LIA överallt, och ”LIOR” trängs på allt från mediebyråer till finsnickerier. Men vad är grejen med Lärande i arbete?

– Till skillnad från den klassiska praktiken är en LIA en kurs bland alla andra på yrkeshögskolan. Det är en betygsbaserad del där du får lära dig på plats hos en möjlig framtida arbetsgivare, vilket ger en helt annan förankring i arbetslivet. Tittar vi på vår statistik ser vi att hälften av alla som tar examen också får jobb där de har gjort sin LIA, säger Kristina Granqvist.

Och det är inte bara för den studerande som LIA har blivit en framgångsfaktor. Kristina Granqvist berättar om ett konkret exempel från ett möte med en ledningsgrupp med en automationsingenjörsutbildning där hon fick direkt respons på hur viktigt LIA är bland företagare.

– En person i ledningsgruppen berättade att en LIA är en kostnadseffektivisering på 300 000 kronor för hans företag: det är vad en vanlig rekrytering kostade dem. I stället för en process med annonser, urval och intervjuer – som dessutom kan leda till en felrekrytering – har du en testperiod på x antal veckor där du får se om personen i fråga är rätt för ditt företag.

Eftersom LIA är en kurs bland andra ger den också betyg. Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram ett allmänt råd kring LIA som bland annat hanterar betygssättning.

– Det finns alltid en kursplan med mål uppsatta. Handledaren på arbetsplatsen får lämna underlag på hur bra studenten har uppfyllt målen, och det utlåtandet ligger sedan till grund för betygsättningen. Det är viktigt att skolan har tänkt igenom kriterierna som gäller för kursen och vilken typ av underlag man behöver från LIA-handledaren så att betygsättningen blir rättvisande, säger Erika Svanström, biträdande avdelningschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Söka en YH-utbildning – anordnarnas bästa tips

YH-utbildningarna blir allt mer populära och konkurrensen om platserna är hård. Hur gör du egentligen för att knipa en plats? Ta del av de bästa tipsen här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-30

Utbildningar med stora jobbmöjligheter

Fastighetsbranschen växer – och skriker efter utbildad arbetskraft. På John Ericsson Institutet (JEI) utbildas fastighetsförvaltare, fastighetstekniker och fastighetsingenjörer och de har en ljus arbetsmarknad.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen?

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön